Sollefteå var en av de orter som samlade allra flest demonstranter under dagens manifestationer för en annan vård. En budkavle skickades från Sollefteå via Kramfors till landstingsledningen i Härnösand med krav på att nedrustningen av akutsjukvården i Sollefteå och Örnsköldsvik stoppas.

– Manifestationen är livsnödvändig eftersom vi står inför en vårdkatastrof med ansvariga politiker som inte lyssnar på personalens varningssignaler, säger Iva-sjuksköterskan Eva Sköld.

Budkavlen började sin resa från Sollefteå sjukhus på förmiddagen med den före detta skidskytten Helena Ekholm för att sedan göra flera byten på vägen med bland annat simmaren Bengt Jönsson, hockeyprofilen Mattias Timander och Höga Kusten Cykel. Men det var curlingspelaren Anette Norberg som sprang in vid Härnösands landstingshus med budkavlen drygt fyra timmar senare.

– För mig var det självklart att ställa upp. Det här är en viktig fråga. Det behöver göras något, sjukvården fungerar inte, säger Anette Norberg till Allehanda.se

Umeå och Göteborg

Umeå.jpeg
Martin Jonsson, specialistsjuksköterska och förtroendevald Vårdförbundet i Västerbotten demonstrerade i Umeå.

– I Umeå hade vi dagen till ära strålande sol och god uppslutning. Engagerade talare riktade sig till publiken med tänkvärda tal som varvades med musik från det lokala bandet "vi heter ja". Jag är mycket nöjd över att arrangemanget blev så lyckat, rapporterar specialistsjuksköterskan Martin Jonsson från Umeå.

Enligt lokala medier samlade manifestationerna omkring 300 i Umeå, cirka 200 i Östersund, i Falun endast ett fåtal, omkring 200 i Nyköping och omkring 100 i Helsingborg. I Stockholm hade några hundra samlats vid Medborgarplatsen och även vid Gustav Adolfs torg i Göteborg samlades flera hundra.

Många olika personer höll kortare tal i Göteborg, bland dem Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro och sjuksköterskan Ingrid Broms som sade:

4 september, demonstration
I Göteborg samlades flera hundra vid Gustav Adolfs torg. Foto: TT

– Svensk sjukvård sägs vara världens bästa. I dag är jag sjuksköterska, i morgon patient eller närstående. Var femte sjuksköterska överväger att lämna yrket och vi har lägst antal vårdplatser i Europa. Det är något som inte stämmer och nu måste någonting hända.

Slut på rean i Uppsala

I Uppsala var sjuksköterskan Pål Rosander en av många som demonstrerade.

Demonstration Uppsala
Sjuksköterskan Pål Rosander bland alla paraplyer vid dagens manifestation i Uppsala.

– Jag demonstrerade därför att jag tycker att det är nog nu, Sveriges vårdapparat är ett sjunkande skepp. Tror att det är en bra uppstart för en gräsrotsrörelse att samlas och se att det finns fler än mina kollegor och de i min omedelbara närhet som är beredda att kämpa för en förändring. Det skickar också en signal till politiker att nu är måttet rågat, nu kräver vi en förändring! Det är slut på rean, helt enkelt!