– Det ville vi inte säga tidigare, då sa vi bara att "det är ju inte vitaminer". Men joniserande strålning är faktiskt alltid farligt, säger Charlotte Graungaard Falkvard, radiograf och ordförande i danska Radiografrådet, under sin föreläsning på Kistamässan på tisdagen.

Radiografer och röntgensjuksköterskor har kunskap och måste vara patienternas ambassadörer, anser hon. Målet är att all strålning loggas per individ i ett nationellt röntgenregister. På så vis kan mängden reduceras.

Skelettkostymer

Tidigare hade radiograferna aldrig haft något inflytande i större frågor, men nu hade de bestämt sig, folk måste lyssna. För en fullsatt sal beskriver Charlotte Graungaard Falkvard det intensiva lobbyarbete som fick samhället att lyssna.

Med hjälp av en bra kommunikationsbyrå skrev radiograferna artiklar, twittrade, facebookade och förde ut sitt budskap. Att klä ut sig i skelettkostymer vid ett jippo liknande Almedalen var ett drag som gav uppmärksamhet och tv-tid. De lyckades föra upp frågan om strålningen på den politiska dagordningen och få politiker och sjukvårdsrepresentanter att arrangera en nationell konferens där strålningens farlighet slogs fast.

– Varje år dör 283 personer rent statistiskt i Danmark, om man sätter antalet röntgade i relation till nivån på stråldoserna. I trafiken dör 181 personer varje år och det har man inga problem att få fram pengar till, säger hon.

Har fått plattform

Än är idén om ett "strålepas" inte förverkligad och ingen vet om stråldoserna har gått ner i samband med den uppmärksamhet som frågan har fått, nationella data existerar inte på området. Men Charlotte Graungaard Falkvard tycker ändå att man lyckats.

– Nu har vi en plattform att stå på och blir inbjudna till möten, hearings och spelar en roll i Sundhetsstyrelsen (Danmarks motsvarighet till Socialstyrelsen, reds anm).