"Hälsoläge" är ett nytt system för att få tidig information om pågående sjukdomsutbrott som Folkhälsomyndigheten ansvarar för. Genom att dagligen analysera information från samtal till 1177 Vårdguiden kan man snabbt upptäcka till exempel utbrott av magsjuka och sätta in åtgärder.

18 500 fick magsjuka

Om det här systemet hade funnits 2011 då Skellefteå drabbades av ett stort magsjukeutbrott så hade det besparat många människor lidande och samhällskostnader på omkring 100 miljoner kronor. Det visar en studie som gjorts av forskare vid Folkhälsomyndigheten och smittskyddsenheten i Västerbotten.

Totalt drabbades 18 500 personer av utbrottet som orsakades av parasiten Cryptosporidium i dricksvatten. Det dröjde flera månader innan utbrottet upptäcktes och lokaliserades. Om "Hälsoläge" hade varit i drift hade man tidigt kunnat se både att det var ett magsjukeutbrott i Skellefteå och att det troligtvis berodde på att vattnet från Aborrverket var kontaminerat.

Viktig information

– Denna information är så klart extremt viktig för att snabbt kunna vidta åtgärder, säger Pär Bjelkmar, utredare på Folkhälsomyndigheten och en av forskarna bakom studien.

Beräkningar visar att utbrottet kunde ha begränsats till cirka 2 300 fall och besparat samhället en kostnad på cirka 100 miljoner kronor.