Priset delades ut i USA av den amerikanska patientsäkerhetsorganisationen "Patient safety movement foundation".

Förra året gick priset till den förre amerikanska presidenten Barack Obama och förre vicepresidenten Joe Biden, för deras sjukvårdsreform.

Talare vid ceremonin, där Anne de-Wahl Granelli fick ta emot priset i form av en statyett, var bland andra den tidigare presidenten Bill Clinton som hon också fick träffa, berättar Örnsköldsviks Allehanda.

Anne de-Wahl Granelli är biomedicinsk analytiker och verksamhetschef för NU-sjukvårdens kardiologklinik. Men det var inte därför hon fick pris utan för att hon under sin tid som doktorand och forskare utvecklade det så kallade Granelli-protokollet.

Det går ut på att man med hjälp av en pulsoxymeter fäst vid det nyfödda barnets fot och hand med stor säkerhet kan avgöra om barnet lider av ett medfött och livshotande hjärtfel eller inte.

Anne de-Wahl Granelli var först med att presentera ett protokoll som i detalj visade hur undersökningen skulle göras och med vilken teknik.

Förutom i Sverige är Granelli-protokollet i dag mer eller mindre standard inom barnhjärtsjukvården i Europa, USA, Kina och stora delar av Sydamerika.

Läs Vårdfokus reportage om Anne de-Wahl Granelli här.