Arbetstider

Ständiga krav på att jobba över stressar Maria

Ständiga krav på att jobba över stressar Maria
Maria Wikströmer tycker att det är stressande att ofta bli ombedd att jobba extra. Samtidigt behöver hon pengarna.

På medicinska akutvårdsavdelning vid Sahlgrenska tvingas personalen ständigt hoppa in och ta extrapass för att verksamheten ska gå runt. Stressande, men nödvändigt för den egna ekonomin, tycker sjuksköterskan Maria Wikströmer som liksom så många andra tröttnat och sagt upp sig.

Som Vårdfokus berättade i morse skulle det behöva anställas 520 personer för att täcka upp all den övertid som Vårdförbundets medlemsgrupper årligen drar på sig hos de olika vårdgivarna i Västra Götaland.

En av alla dem som ofta arbetar över är sjuksköterskan Maria Wikströmer på Sahlgrenska universitetssjukhusets medicinska akutvårdsavdelning, mava, i Göteborg. Här är övertid så vanligt att det upprättats speciella sms-listor på avdelningen.

Täcker luckor

– Varje vecka får jag en förfrågan om jag är villig att komma in. Ibland kommer det flera sms om dagen. Det handlar dels om luckor som inte är täckta i grundbemanningen, dels om kolleger som blivit sjuka, säger Maria som varje månad brukar ta ett eller ett par extrapass.

Det finns inget tvång att vara med på sms-listan. Men Maria har liksom många av hennes arbetskamrater ändå valt att finnas med eftersom varje övertidspass trots allt innebär att lönen blir lite större.

Kolleger i kläm

Maria, som tog sin sjuksköterskeexamen för 2,5 år sedan, berättar att hon inte orkar arbeta 100 procent eftersom hon har blandad dag-, kvälls-, och nattjänstgöring. Hon arbetar därför deltid 85 procent. För att ändå få ekonomin att gå ihop tar hon i stället extrapass, som hon lättare kan styra tidsmässigt.

– Samtidigt är det väldigt stressande. Kommer det ett sms om att det är en lucka just när jag ska in och jobba natten till exempel känns det inte bra. Då vet jag att jag kanske blir ensam sjuksköterska. Och om jag inte ska jobba vet jag att mina kolleger sitter i kläm, säger Maria som berättar att det ändå är bättre nu jämfört med för två år sedan då de i stället beordrades in med jämna mellanrum.

Maria berättar att hon försöker att negligera sms:en när hon väl bestämt sig för att vara ledig, exempelvis om hon planerat att åka bort eller umgås med sina vänner.

– Ändå går man där med en känsla av att man kanske borde gå in. Det känns som att man har en plikt att hjälpa till, säger hon.

18 som slutat

Den höga arbetsbelastning, tvånget att arbeta treskift och den låga lönen har liksom för så många andra blivit för mycket för Maria. Hon är nu den 18:e sjuksköterskan som sedan i maj förra året valt att säga upp sig från mava i Göteborg. I mars börjar hon jobba för ett bemanningsföretag.

För närvarande är 10 av mavas totalt 19 platser stängda på grund av att det saknas tillräckligt med sjuksköterskor.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida