Forskning

Bästa tid för igångsättning utreds

Bästa tid för igångsättning utreds
Det behövs mer kunskap om när det är bäst att sätta igång en förlossning. Arkivbild: Mostphotos

Nu vill forskare vid Akademiska sjukhuset ta reda på när det är bäst för barn och mammor att sätta igång en överburen graviditet. Vecka 41 eller vecka 42?

Ungefär fem av hundra gravida kvinnor går två veckor över tiden och behöver hjälp med att sätta igång förlossningen. I Sverige är det vanligast att det här görs i vecka 42, men i många andra europeiska länder och i USA är vecka 41 praxis för igångsättning.

Ny nationell studie

Nu i januari påbörjas en nationell studie som ska utreda när det är bäst tidpunkt att gå in och starta en förlossning med hjälp av exempelvis prostaglandin eller oxytocin. Valet av metod kommer att variera mellan de 15-talet olika förlossningsklinikerna som ingår i studien. Bland annat deltar Akademiska sjukhuset, men också mindre kliniker som Falun och Visby.

Hälften av de blivande mammorna som ska ingå i studien kommer att sättas igång i vecka 41 och hälften i vecka 42. Forskarna ska jämföra om det är skillnader i barnens hälsa direkt efter förlossningen, om exempelvis kramper, syrebrist och lungpåverkan är större hos de mer överburna barnen. Behov av neonatalvård och vårdtid ska också ingå. Barnen kommer sedan att följas till de är fyra år.

Mer kunskap behövs

– Ett viktigt syfte med studien är att se om det är mer gynnsamt för barnet att förlossningen startas i vecka 41. Hittills har ingen tillräckligt stor studie gjorts som utvärderat riskerna med att vänta till vecka 42, säger Maria Jonsson, överläkare på kvinnokliniken vid Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.

Kvinnornas upplevelser av igångsättningen kommer också att ingå i studien.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida