För knappt ett år sedan rapporterades flera liknande bedrägeriförsök från olika delar av landet, bland annat i Mora och Uppsala samt vårdcentraler i Kronoberg.

Tillvägagångssättet vid de aktuella bedrägeriförsöken i Västra Götaland påminner starkt om hur det gick till vid de tidigare tillfällena.

Medicin från utlandet

En man eller kvinna ringer upp patienten och utger sig för att arbeta som läkare eller någon annan profession på den vårdcentral där patienten är listad eller på  annat sätt har en koppling till.

Den falska läkaren rekommenderar patienten att för stora belopp köpa en ny eller kompletterande medicin från utlandet. För att få det viktiga läkemedlet ombeds patienten att lämna ut kontouppgifterna till sin bank och eventuellt också lösenord och andra koder.

Lämna aldrig ut kontonummer

– Det viktiga att känna till för alla invånare är att ingen från vården, varken läkare eller andra professioner, någonsin kontaktar patienter om att lämna ut kontonummer eller andra betalningsuppgifter. Om det sker så är det en bedragare och då ska man alltid anmäla detta till polisen men också kontakta den vårdinrättning som bedragaren eventuellt säger sig representera, säger regionens säkerhetsstrateg, Anne-Lii Kivi, i ett pressmeddelande från Västra Götalandsregionen.

Senast inträffade bedrägeriförsöken i anslutning till patienters besök på vårdcentralerna i Kungälv och Mellerud. Under hösten har försök även gjorts bland annat på Tjörn och i Göteborg.

Personalen uppmanas vara försiktig

Förutom allmänheten varnas även personalen på vårdcentralerna och apoteken. Personalen uppmanas att vara extra försiktiga så att inte information om enskilda patienter kan avlyssnas.

Hittills har internutredningen inte kunnat visa att det skett några olovliga inloggningar i journalsystemet. Bedrägeriförsöken är polisanmälda.