Det är i alla fall vad några studenter på masterprogrammet i avancerad produktdesign vid universitetet i Umeå ska visa prov på i dag när de presenterar elva olika koncept på hur handrengöringen i olika vårdmiljöer kan förbättras.

Studenter från fem olika länder deltar i projektet som inleddes med studiebesök på tre olika vårdavdelningar på Norrlands universitetssjukhus: intensivvårdsavdelningen, hematologiska avdelningen och operationsavdelningen. Efter att ha observerat hur personalen gör när de tvättar sina händer har de intervjuat dem för att identifiera olika behov vid olika arbetsmoment.

I eftermiddag kommer de att visa upp sina koncept på Designhögskolan i form av visuella presentationer, modeller och animationer.

– Sjukvårdsarbete är extremt komplext och man använder händerna hela tiden. Det måste gå fort och man ska jobba både med det som ska hållas absolut rent och med det som är smutsigt. Jag är helt övertygad om att nytänkande och innovationer kan påverka beteende i alla möjliga sammanhang, säger Anders Johansson, överläkare vid institutionen för klinisk mikrobiologi i Umeå, som ser fram emot att få se hur studenternas lösningar på problemet ser ut.