Akutkrisen

Utan vårdplatser blir det kaos på akuten

Utan vårdplatser blir det kaos på akuten
Ledningssjuksköterskorna Camilla Wallberg,Malin Eriksson-Hellberg, Teresa Williams och Ulrika Karlsson på akuten på Danderyds sjukhus efterlyser fler vårdplatser för att vården ska fungera.

Bristen på sjuksköterskor tvingar sjukhusen att dra ner på vårdplatserna. På Danderyds sjukhus fastnar patienterna på akuten istället - ibland över ett dygn. "Det här är politikernas ansvar att lösa", säger sjuksköterskor som Vårdfokus träffat.

”Så här illa har det aldrig varit”, säger de erfarna ledningssjuksköterskorna som dagligen får trösta sönderstressade kolleger som gråter över sin arbetssituation.

Andra veckan i januari var 585 av de totalt 3 286 vårdplatserna på sjukhusen i Stockholms läns landsting stängda. På Danderyds sjukhus var 58 vårdplatser stängda. Men till akutmottagningen kommer misstänkta hjärtinfarkter, influensapatienter, halkolyckor och onda magar oavsett antal vårdplatser. Är det fullt på avdelningarna fastnar patienterna på akuten istället.

Stora omvårdnadsbehov

Det innebär att akutsjuksköterskorna får starta komplicerade behandlingar, administrera läkemedel de inte är vana vid och se till att patienterna får i sig mat och dryck. Patienterna behöver också ofta hjälp med toalettbesök, vändscheman ska följas och information ges till anhöriga.

Camilla Wallberg är ledningssjuksköterska, koordinator och fackligt förtroendevald på akuten. Hon beskriver situationen som att akuten har utökats med två avdelningar. Dels den så kallade vårdavdelningen där alla patienter som ska läggas finns. Dels ”utredningsavdelningen”, där vistas de patienter som inte kan läggas in för att det är så trångt. Läkarna är måna om att utreda så mycket som möjligt för att de ska kunna skickas hem. Det blir ofta många undersökningar och provtagningar för den gruppen.

Mer än fullt

De senaste veckorna har det varit mer än fullt på Danderyds sjukhus. Enligt Dagens Nyheter har beläggningen varit 117-125 procent. Optimalt är 85 procents beläggning för att sjukhuset ska fungera med in- och utskrivningar.

Egentligen har Danderyds sjukhus en policy att patienter som ska läggas in från akuten ska vara på avdelningen inom 30 minuter.

– Det där kan bli hur lång tid som helst nu. Om inte jag får in förmiddagens patienter innan jag går hem klockan tio på kvällen kommer ingen annan att få det heller. De senaste fyra veckorna har vi haft mellan 5 och 15 sådan patienter nattetid på akuten, berättar Camilla Wallberg.

Att det kulminerat nu är ingen slump, tror hon. Efter en tuff sommar, som det verkligen var i år, brukar det lugna ner sig fram mot hösten. Uteblivna sommarsemestrar och ett konstant högt patienttryck satte sina spår hos personalen. Flera blev sjukskrivna eller sa upp sig. Några kom tillbaka, men då som timanställda för att slippa risken att bli beordrade extrapass.

Svårt att hjälpa

Normalt ska en sjuksköterska på akuten ha ansvar för 15 patienter per pass, men sedan fyra veckor tillbaka handlar det snarare om 25-30 patienter. En ohållbar situation och allt annat än patientsäkert, menar ledningssjuksköterskan Teresa Williams.

Tillsammans med kollegerna Ulrika Karlsson och Malin Eriksson-Hellgren leder och stöttar hon sjuksköterskorna på akuten, ett arbete som har blivit allt svårare. Det går inte ett enda pass utan de får trösta en gråtande sjuksköterska. De kan inget göra mer än att lyssna och kanske se till att hen får en liten kaffepaus. Mer personal har de inte att ta in.

– Jag är framför allt bekymrad för de som är ganska nya här och som redan bryter ihop. De har ju inte sett det jag har gjort, hur fantastiskt roligt det här jobbet är, säger Malin Eriksson-Hellgren.

Politikerna har ansvaret

Hon har arbetat 15 år på akuten och trivs fortfarande lika bra. Hon säger att hon är bra på att stänga av tankarna på jobbet när hon tar av sig bussarongen. Samtidigt har hon märkt hur viktiga hennes pass med spinning och bodypump på gymmet har blivit för att koppla av under den här perioden när det är tufft på jobbet.

– Vi får verkligen göra vårt yttersta för att inte bryta ihop själva. Men vi har varandra som stöd och en väldigt förstående ledning. Mitt i allt detta jobbiga har ledningen verkligen gjort allt den kunnat för att hjälpa oss, säger Ulrika Karlsson.

– Ja, det här är politikernas ansvar att lösa. Och hur svårt kan det vara? Det finns sjuksköterskor att anställa. Ge oss bara en bra löneutveckling, arbetstidsförkortning och möjligheter till kompetensutveckling så kommer avdelningarna att få sjuksköterskor som stannar. Det leder i sin tur till att vårdplatserna kan öppnas och vi slipper detta kaos på akuten, säger Malin Eriksson-Hellgren.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida