Den amerikanska sjuksköterskan Genene Jones är dömd för mord på ett barn som var hennes patient, och misstänks ha dödat ytterligare 60 små barn. Hon har kallats ”dödsängeln” i amerikanska medier och ska ha inspirerat författaren Stephen King till huvudkaraktären i boken Lida.

Sjuksköterskan är dömd till 99 års fängelse 1984 för att ha mördat drygt ettåriga Chelsea McClellan som oväntat dog efter vård i samband med en förkylning, samt 60 års fängelse för att gett en fyra månader gammal bebis en injektion av det blodförtunnande läkemedlet Heparin. Han insjuknade, men överlevde.

Förväntad frigivning

I mars nästa år förväntas hon släppas, enligt regler för obligatorisk frigivning, skriver New York Times. Något distriktsåklagaren i Bexar County i delstaten Texas hoppas kunna stoppa.

Han har öppnat utredningen för flera av de mord hon misstänktes för vid de tidigare domarna. Utredarna har börjat granska de journaler som finns kvar och intervjua ögonvittnen.

– Vår avsikt är att hålla henne ansvarig för så många dödsfall som kan bevisas. Men vi måste ha bevis. Vi tar ett fall i taget, säger åklagaren Nicholas LaHood till New York Times.

Arbetade på iva

Han åtalar sjuksköterskan för att ha mördat en tvåårig flicka 1981, som vårdats av henne på en intensivvårdsavdelning efter en hjärtoperation. Sjuksköterskan blev också i maj åtalad för att ha mördat en elvamånaders pojke genom att ge en för hög dos av ett läkemedel mot kramper.

Det ska ha hänt när sjuksköterskan arbetade på intensivvårdsavdelningen på ett sjukhus som då hette Bexar County Medical Center.

Under de tidigare rättegångarna 1984, som väckte stor uppmärksamhet i hela landet, hävdade sjuksköterskan att hon var oskyldig.