Någon har jobbat natt, någon ska in på kvällspass, någon har en ledig dag. Nu är de här för att stödja sin kollega, som under ett kaotiskt nattpass, gjorde en rad fel och därför blev åtalad för att ha orsakat ett barns död.

Barnmorskorna på Danderyds förlossningsavdelning förstår precis vilken situation den åtalade barnmorskan var i när hon gav fel läkemedel och sedan fick en blackout.

- Det var fel absolut. Men vi är bara människor och inte robotar. Människor gör fel ibland. Det är svårt för utomstående att förstå att när vi pratar om en stressig situation kan den likna en krigszon i värsta fall. Man fattar sekundsnabba beslut. Gör jag då ett fel vill jag inte behöva stå till svars i en domstol, säger barnmorskan Mette Kastevik.

Under rättegången vittnade bland andra barnmorskan som var sektionsledare under den ödesdigra natten. Hon sa att felinjektionen skulle ha kunnat hända vem som helst av barnmorskorna, om de var stressade och läkemedlet stod fel.

- Vi håller med, säger både Mette Kastevik och kollegan Pia Wossman.

De är starkt kritiska emot att misstag i vården ska avgöras i domstol som ett brottmål.

- De ska utredas av Inspektionen för vård och omsorg där expertkunskap om vårdfrågor finns. Ivo försöker minska letandet efter syndabockar och i stället söka efter bakomliggande systemfel. Det gör att felen inte behöver hända igen. Jag är orolig över det här åtalet och den här utvecklingen, säger Pia Wossman.

De säger att misstag sker hela tiden i vården, liksom överallt annars - även med läkemedel och trots att sjuksköterskor är utbildade för att kontrollera sitt eget arbete.

- Jag kan tänka mig in i hennes situation. Det sker ofta att man är inne hos en patient där allt är lugnt, medan man samtidigt är stressad över en annan kvinnas förlossning och mest tänker på den, säger Mette Kastevik.