debatt

Varnar för nätläkarbolagen

Varnar för nätläkarbolagen
Att kunna kontakta en läkare via mobilen, surfplattan eller datorn är tjänster som växer snabbt. Arkivbild: Mostphotos

Den snabbt växande marknaden med läkarbesök via video, mejl och sms måste synas, skriver tre representanter för allmänläkarna på DN debatt. Det är en affärsidé som tar pengar från en redan underfinansierad primärvård, anser de.

De digitala bolagen ”Kry” och ”Min doktor” växer snabbt. Deras läkare har redan haft 100 000 patientkontakter via internet. Det är dessutom en lönsam bransch då varje läkarkontakt debiteras landstingen med 1 000 – 1 800 kronor. Det här har riskkapitalbolag insett. En halv miljard har de investerat i de digitala vårdbolagen under 2016.

Politiker och myndigheter måste syna fenomenet innan mångmiljonrullningen tar fart på allvar, skriver tre läkare som representerar Distriktsläkarföreningen och SFAM, Svensk förening för allmänmedicin i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Deras oro gäller att nätläkarbolagen tar resurser från primärvården, som redan är underfinansierad. Men de ifrågasätter också kvaliteten på den vård som nätläkarbolagen står för.

Flera av läkarna saknar allmänmedicinsk kompetens, andra är unga läkare som under sin specialistutbildning behandlar patienter utan handledning via sin hemdator, skriver de i debattartikeln. De menar också att nätläkarbolagen inte följer de riktlinjer som finns när det gäller till exempel antibiotikaanvändning.

Läkarna vänder sig inte mot digital teknik i sig, men menar att det måste integreras med den ordinarie primärvården.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida