Valår 2018

”Välfärden nedmonteras och pengarna går till fel saker”

”Välfärden nedmonteras och pengarna går till fel saker”
Andreas Figaro är sjuksköterska och aktiv Sverigedemokrat.

Andreas Figaro anser att välfärden håller på att nedmonteras och vill satsa mer skattepengar på vården. Att hans landsting, Västerbotten, är med och finansierar kultur tycker han är en felprioritering.

Andreas Figaro blev färdig sjuksköterska för drygt 20 år sedan. Fast numera arbetar han inom försäkringsbranschen och använder sitt professionella kunnande till frågor som rör sjukvårdsförsäkringar och reseskador. Han saknar patientkontakterna, men inte ansvaret, arbetstiderna och stressen.

För ungefär två år sedan blev Andreas Figaro politiskt aktiv och nu har han plats tolv på Sverigedemokraternas landstingslista i Västerbotten.

– Jag hade aldrig varit politiskt engagerad tidigare, men så blev jag trött på att sitta och gnälla i fikarummet och sa till mig själv att det var dags att göra något i stället.

Engagemanget omfattar hela välfärden – som han anser håller på att nedmonteras. Personalen på golvet minskar, byråkraterna blir allt fler och vi får allt mindre för våra skattepengar.

– Vi inom SD vill satsa på vårdens personal. Man måste höja statusen för en rad yrken inom vården. Vi vill subventionera specialistutbildningar för sjuksköterskor. Det räcker inte att enskilda landsting tar de besluten, det måste göras nationellt.

Vill sätta ner foten

Högre personaltäthet, bättre arbetsvillkor, stopp på delade turer och heltid för alla. Det är något av vad Sverigedemokraterna i Västerbotten driver. Och för att det ska kunna ske, säger Andreas Figaro, måste man sätta ner foten och omprioritera.

– Västerbottens läns landsting subventionerar sådant som inte har med sjukvård att göra. De ger till exempel kulturstöd till Norrlandsoperan, trots att det är en verksamhet som borde vara självbärande. Visst är kultur viktigt, men den ska inte leva på bidrag.

För att minska byråkratin och få ut så mycket som möjligt av pengarna vill SD också förstatliga hälso- och sjukvården. Så landstingspolitikern Andreas Figaro vill avveckla landstingen. ”Ner med landstingen”, säger han prompt.

Vill inte debattera

Vårdförbundet debatterar inte med Sverigedemokraterna eftersom förbundet anser att partiet gör skillnad på människor utifrån nationstillhörighet, vilket rimmar illa med de mänskliga rättigheterna. Med allas rätt till sjukvård till exempel. Enligt Andreas Figaro är det inte sant. Han känner inte till Vårdförbundets inställning, men har mött dem som säger: ”är du Sverigedemokrat, då har vi inget att säga varandra”.

Det händer alltmer sällan, säger han.

– Många slänger fram rasistkortet när de möter oss. Men våra ställningstaganden handlar inte om det, det är ett tråkigt rykte. De som röstar på oss är vanliga människor – inte några skinnskallar. Jag tycker det är synd att de som har en radikalt annan åsikt än vi inte vill prata med oss. Debatter och olika åsikter som bryts mot varandra är grunden till demokrati.

Läs också: Vårdförbundet väljer att inte ha dialog med SD

En het fråga

Sverigedemokraterna har profilerat sig genom att vara starkt emot invandring. Andreas Figaro säger att invandringspolitiken är en het fråga som ingen tidigare har vågat ta i. Bara SD, vars politik har legat fast. Krig, humanitära katastrofer och flyktingströmmar har inte påverkat deras åsikter.

– Vi vill skära ner på invandringen ganska rejält. Det är enkel matematik. Slanten räcker inte och vi kan inte ta hand om alla. Det har vi kvitto på – det är bara att se hur det är i storstäderna söderut. Ökande kriminalitet och invandrargrupper som isolerar sig från samhället.

Själv bor Andreas Figaro åtta kilometer utanför Umeå, i en liten by som heter Klabböle. ”En Bullerby”, säger han. Långt från storstädernas mångkultur. Han pratar inte politik på arbetsplatsen. Tycker inte att han ska ha någon politisk agenda där. Men skulle han driva något skulle det vara vårdfrågan. Det är den viktigaste lokala frågan för honom.

Inför valet intervjuar Vårdfokus sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker som står på partiernas valsedlar till landstingen. Läs fler intervjuer här.

Om Västerbotten

  • Där bor drygt 268 000 invånare fördelade på 15 kommuner. En av dem är Bjurholm, som är Sveriges minsta kommun.
  • Landstingets högsta beslutande organ är landstingsfullmäktige.
  • I valet till landstingsfullmäktige 2014 fick Socialdemokraterna 42 procent av rösterna och Vänsterpartiet 13 procent.
  • Landstinget är huvudman för tre sjukhus och 39 hälsocentraler. Sju drivs av privata vårdgivare. Några av hälsocentralerna har vårdplatser och kallas sjukstugor.
  • Visionen 2020 är att Västerbotten då har världens bästa hälsa och världens friskaste befolkning. I dag ligger medellivslängden strax under den för hela riket.

Vårdfokus politikerintervjuer

Vi har hittat 378 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor på partiernas valsedlar till landstingsvalet i höst.

  • 316 sjuksköterskor
  • 40 barnmorskor
  • 18 biomedicinska analytiker
  • 4 röntgensjuksköterskor

Varför har de valt att engagera sig politiskt och hur mycket kan de påverka politiken?

I en serie artiklar fram till valet intervjuas de i Vårdfokus.

Vi har valt att intervjua de som är företrädare för partier som finns representerade i landstingen/regionerna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida