"Det är i nuläget svårt att rekrytera och snudd på omöjligt att behålla våra avdelningssjuksköterskor. Det har varit hjärtskärande att på nära håll bevittna hur dessa, ofta nybakade, sjuksköterskor, en efter en, dukar under för avdelningarnas arbetsvillkor, lön och arbetssituation".

Veckan före jul höll Sjukhusläkarföreningen på Sahlgrenska ett stormöte där 300 namnunderskrifter samlades in i protest mot de ständiga överbeläggningarna och med krav på lösningar för att kunna öka bemanningen.

Håller på att gå under

I en debattartikel i Dagens Samhälle i dag skriver överläkare Jan Brun att bristen på sjuksköterskor är orsaken till att akutmottagningen och vårdavdelningarna på Sahlgrenska håller på att gå under.

Artikeln är en replik till den tillträdande styrelseordföranden för sjukhuset Henrik Ripa (M) som i en tidigare debattartikel försvarade nedskärningarna på Sahlgrenska med att sjukhuset har fått både mer pengar och personal, men att man måste ha en budget i balans.

Jan Brun ifrågasätter om pengarna har gått till rätt saker och skriver att trots att bristen på sjuksköterskor har varit känd länge finns en politisk ovilja att skapa en attraktiv och hållbar arbetsmiljö.

Läs också: Protester vid Sahlgrenska när budgeten klubbades

Rimligt med 10 000 mer

"Det är våra politikers ansvar och skyldighet att skapa förutsättningar för att sjuksköterskorna ska kunna stanna på sin post. Fixa detta så tar ni oss ur den rävsax som ni satt oss i", uppmanar Jan Brun politikerna.

Vårdförbundets krav på 10 000 kronor mer i månaden tycker han låter rimligt.

Läs också: Vårdförbundets krav: 10.000 mer i månaden

"Bredvid varje duktig läkare står en duktig sjuksköterska och sjuksköterskornas sak är vår!" avslutar Jan Brun debattinlägget i Dagens samhälle.