Stockholms läns landsting

Så vill politikerna lösa arbetsmiljöproblemen på Karolinska

Så vill politikerna lösa arbetsmiljöproblemen på Karolinska
Det saknas rum för administration och dokumentation på NKS. Därför ska nu en gång byggas mellan sjukhus och administrativa lokaler. Bild: TT

Arbetsmiljöproblemen på Karolinska universitetssjukhuset ska rättas till - idag berättade de styrande Allianspartierna vad de vill göra. En delsatsning är att börja införa Vårdförbundets nya avtal. "Positivt och verkligen på tiden", säger Gunilla George.

Idag presenterade Alliansen i Stockholms läns landsting de första resultaten efter förhandlingar med Skanska för att rätta till brister i avtalet när det gäller småbyggen på Nya Karolinska.

Sänkt prislista 

– Att det tidigare kunde kosta 100 000 för att sätta upp en hylla är helt vansinnigt. Nu har vi kommit överens om en prislista för de viktigaste småarbetena. Skattepengarna ska gå till sjukvården och medarbetarna, inte till orimliga avgifter, säger Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd i ett pressmeddelande.

De minskade kostnaderna för mindre arbeten som att sätta upp hyllor och krokar, flytta skrivare eller installera lås på dörrar ska bidra till en bättre arbetsmiljön för personalen.

En upphandling ska också starta för att bygga en inomhusgång mellan operation och kontor, där personalen idag går utomhus.

Behålla personal

Förutom de delar som har med själva NKS-byggnaden att göra så presenterade landstingets politiska ledning andra åtgärder för att förbättra arbetsmiljön, samt locka och behålla personal.

Politikerna vill:

• Stärka stödet till första linjens chefer för att införa det arbetstidsavtal som finns med Vårdförbundet.

• Snabba på arbetet med kompetensstegar och uppgiftsväxling.

• Utöka satsningen på betalda specialistutbildningar med 85 till platser.

• Utveckla lönerna genom att individuella lönesamtal förs.

Personalens scheman ska bli mer hälsosamma samtidigt som personer som arbetar obekväma arbetstider ska belönas. Det ska göras genom att få fart på arbetet med att införa det arbetstidsavtal som finns med Vårdförbundet.

Klart redan i september

Det ser Gunilla George, ordförande i Vårdförbundet i Stockholm, som positivt.

– Det är på tiden. De har haft på sig sedan första september att köra igång. Det har varit frustrerande att de inte börjat tillämpa det nya arbetstidsavtalet som ger förbättringar för våra medlemmar.

Läs mer om det lokala avtalet i Vårdfokus tidigare artikel.

Enligt det får sjuksköterskor och övriga medlemmar som arbetar mer helg och natt kortare arbetstid. För att kunna införa det har det behövts fungera med datasystemet för scheman vilket inte gått hittills.

Inte så mycket nytt

Varken Gunilla George eller Vårdförbundets lokala förtroendevalda på Karolinska, Eva Håkansson, ser så mycket nytt i politikernas utspel.

– Den här gången där personalen ska kunna gå torrskodd till sina rum för administration borde varit en självklarhet direkt. Gången har funnits i tidigare ritningar men tagits bort, säger Eva Håkansson.

Det hon saknar i paketet är tydliga lönesatsningar, framför allt på sjuksköterskor med hög kompetens och erfarenhet.

Saknar lönesatsningar

– Erfarna måste ha en löneutveckling, och kunna stanna kvar och utvecklas i kliniken, annars flyttar de på sig. En bra idé för det kan vara ett påslag utöver lönerevisionen för de som är kvar, vartannat år.

Punkten om att alla medarbetare ska få lönesamtal, förvånar de båda vårdförbundarna eftersom rättigheten finns i kollektivavtalet sedan många år.

– Lönesamtal, javisst ska det göras. Men det krävs då att den lönesättande chefen har mandat att lönesätta utifrån sin enhets behov, för att kunna rekrytera och behålla sjuksköterskor och hålla vårdplatser öppna. Vi får signaler om att det är HR som bestämmer var lönerna ska ligga, säger Gunilla George.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida