Det är Livsmedelsverkets som gjort en matvaneundersökning (Riksmaten ungdom) och analyserat hur mycket av olika näringsämnen ungdomar får i sig via maten de äter. För första gången har också halterna av vitaminer och mineraler mätts i blod och urin.

Behöver mycket järn

Resultatet visar att nästan var tredje tjej i årskurs 8 grundskolan och i årskurs 2 på gymnasiet har låga järndepåer, vilket tyder på järnbrist.

– Det beror på att tjejer behöver nära dubbelt så mycket järn som killar, samtidigt som de ofta äter mindre kött. Tjejer som vill hålla nere på köttet behöver därför fylla på med järnrik vegomat, som linser, bönor, fullkorn och fröer, säger Anna Karin Lindroos, nutritionist på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Matvanor en klassfråga

Ett annat resultat från matvaneundersökningen är att ungdomar som har föräldrar med kort utbildning får i sig mindre av flera viktiga ämnen, som D- och C-vitamin, folat, järn och jod. Det är en konsekvens av att de äter mindre frukt, grönsaker och fisk.

Generellt sett äter svenska ungdomar för lite fullkorn. Enligt matvaneundersökningen skulle de flesta behöva äta dubbelt så mycket, jämfört med i dag.