Ungas hälsa

Var tredje tonårstjej kan ha järnbrist

Var tredje tonårstjej kan ha järnbrist
Tjejer behöver nästan dubbelt så mycket järn som killar. Arkivbild: Mostphotos

Analyser av svenska ungdomars blod och urin visar att de flesta får i sig tillräckligt mycket vitaminer och mineraler, förutom järn. Nästan var tredje tonårstjej visar tecken på järnbrist.

Det är Livsmedelsverkets som gjort en matvaneundersökning (Riksmaten ungdom) och analyserat hur mycket av olika näringsämnen ungdomar får i sig via maten de äter. För första gången har också halterna av vitaminer och mineraler mätts i blod och urin.

Behöver mycket järn

Resultatet visar att nästan var tredje tjej i årskurs 8 grundskolan och i årskurs 2 på gymnasiet har låga järndepåer, vilket tyder på järnbrist.

– Det beror på att tjejer behöver nära dubbelt så mycket järn som killar, samtidigt som de ofta äter mindre kött. Tjejer som vill hålla nere på köttet behöver därför fylla på med järnrik vegomat, som linser, bönor, fullkorn och fröer, säger Anna Karin Lindroos, nutritionist på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Matvanor en klassfråga

Ett annat resultat från matvaneundersökningen är att ungdomar som har föräldrar med kort utbildning får i sig mindre av flera viktiga ämnen, som D- och C-vitamin, folat, järn och jod. Det är en konsekvens av att de äter mindre frukt, grönsaker och fisk.

Generellt sett äter svenska ungdomar för lite fullkorn. Enligt matvaneundersökningen skulle de flesta behöva äta dubbelt så mycket, jämfört med i dag.

Resultaten i korthet

  • 9 av 10 barn och unga äter för lite fullkorn och skulle behöva äta dubbelt så mycket.
  • Hälften äter för mycket socker.
  • Nästan alla äter för mycket salt.
  • Alla får tillräckligt med protein, även de som inte äter så mycket kött.
  • De flesta får för lite fleromättat fett och för mycket mättat.

Riksmaten ungdom 2016-2017

  • Drygt 3 000 barn och ungdomar deltog, i åk 5, 8 och åk 2 på gymnasiet
  • Drygt 1 000 elever lämnade blod- och urinprov
  • Ungdomarna registrerade vad de åt och drack, besvarade en enkät om levnadsvanor och hade på sig en aktivitetsmätare i en vecka. Längd och vikt mättes.

Fakta: Livsmedelsverket

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida