Valåret 2018

Barnmorska kämpar för maktskifte i Gävleborg

Barnmorska kämpar för maktskifte i Gävleborg
Som moderat och anställd i vården vill Camilla Strömberg att fler ska kunna ta extrapass utan att all ersättning försvinner i skatt.

Som toppkandidat för Nya moderaterna i Region Gävleborg hoppas Camilla Strömberg få vara med om att bryta närmare hundra år av socialdemokratiskt styre i Gävleborg.       — Det är dags nu. Som alla ledare som suttit länge är de trötta och det behövs omväxling, säger hon.

Så här innan valet spenderar barnmorskan Camilla Strömberg all ledig tid ute på gator och torg för att värva röster till Nya Moderaterna. Vid sidan om heltidsjobbet på förlossningen vid Gävle sjukhus och tillvaron som mamma till snart ton-åriga barn i  står Camilla Strömberg som nummer fyra på partiets lista till regionfullmäktige.

Tog vägen via Muf

– Jag har alltid haft ett genuint samhällsintresse. Hemma ville min pappa inte berätta vad han röstade på, vilket jag tror är typiskt för den generationen. I stället hittade jag min egen väg och på högstadiet blev jag värvad till Moderata ungdomsförbundet av Tomas Tobé (som senare kom att bli partisekreterare 2015-2017).

I dag är Camilla Strömberg själv mamma till två barn i tidiga tonåren och kan omöjligen dölja vilket parti hon röstar på eftersom hennes ansikte syns överallt på partiets valaffischer.

– Jag står för mina åsikter, men undviker att prata politik hemma och på jobbet. Jag vill att de ska bilda sig en egen uppfattning, det är det viktigaste, säger hon.

Vill se färre hyrbarnmorskor

Årets val blir det andra för Camilla Strömberg som aktiv fritidspolitiker. Flera av de frågor som hon driver handlar just om hennes eget arbetsfält inom vården. Hon vill öppna upp för fler privata vårdaktörer och göra vården mer tillgänglig.

Inom förlossningsvården vill hon minska beroendet av hyrbarnmorskor, eftersom hon tycker det är viktigt med stabil grundbemanning. För ett par år sedan sa Camilla Strömberg upp sig från sin tjänst på förlossningsavdelningen vid Gävle sjukhus, bland annat för att det fanns för lite fast personal och avdelningen var helt beroende av hyrbarnmorskor från Stockholm.

– Jag är inte emot hyrbarnmorskor som princip, utan tycker att det kan fungera som en kortsiktig lösning om det fattas personal. Men att en hel avdelning ska bemannas främst med hyrbarnmorskor är inte bra för någon, säger Camilla Strömberg.

…och fler sjukhuscafeterior

Hon vill också att regionen ska satsa på ett patienthotell för nyförlösta kvinnor och deras familjer, att BB vid Gävle sjukhus ska ligga vägg i vägg med förlossningen och att sjukhuset ska ha fler restaurangalternativ. I dag finns BB-avdelningen i en annan byggnad vilket försvårar för vården. Hon vill ha fler resturanger och affärer så att personal och anhöriga får fler valmöjligheter.

– Det behövs sakkunniga politiker för att kunna fatta beslut. Som arbetande barnmorska har jag kunskap om vad som viktigt för personalen och patienterna. Samtidigt går jag in i det här med en väldigt ödmjuk inställning och respekterar individens val, det är något som jag har med mig från vården. Jag är ärlig och det gör mig till en bra politiker, säger hon.

Många av väljarna hon möter i valstugan på Stora torget i Gävle och på andra platser i regionen har fortfarande inte bestämt sig för vad de ska rösta på. Hon upplever att fler är förvirrade i år på grund av Socialdemokraternas framfart.

Svårt val i år

– Många är oroliga för att Sverigedemokraterna ska bli ännu större och frågar mig hur de ska rösta för att begränsa deras inflytande. Jag kan omöjligen svara på det, men säger att en röst på något av de större partierna kan vara ett sätt.

Själv känner hon sig säkrare är någonsin på att hon valt rätt parti.

– För första gången har Moderaterna har ett valmanifest som jag verkligen kan stå för fullt ut. Det beror till stor del på att partiet tagit ställning i migrationsfrågan, vilket de inte gjorde vid förra valet. Vi kan inte ta emot alla, utan behöver ta hand om dom som är här nu. Det innebär också att om de vill bo här behöver anstränga sig för i samhället.

Hon har själv träffat gravida inom mödravården som bott i Sverige i fem år och inte pratar svenska. De mår dåligt och får ofta många barn för att deras män vill ha det, menar hon.

– Det är inte bra. Jag tycker vi ska ställa krav på att de ska lära sig svenska för att få lyfta bidrag. Då blir det också lättare att informera kvinnorna om deras rättigheter, till exempel om preventivmedel.

Hårt debattklimat

Som politiker har Camilla Strömberg fått uppleva både hat och hot.

– Det kan vara ett hårt debattklimat mellan politiker och jag tycker det är viktigt att vi framstår som goda exempel och respekterar varandras åsikter. Det går fort att få nervärderande kommentarer på inlägg i sociala medier. Jag har även varit med om att personer har försökt provocera fram rasistiska uttalanden samtidigt som de filmar med dold kamera.

För att slippa konfronteras allt för mycket med hatet har Camilla Strömberg valt att hålla ganska låg profil i sociala medier så länge hon är fritidspolitiker. Får hon chans att jobba mer med politiken kommer hon lägga mer tid på att synas utåt.

På jobbet får hon mestadels positiva reaktioner. Kollegerna på förlossningen uppskattar hennes engagemang även om de sällan diskuterar partipolitik. I dag får hon också stöd från chefen på förlossningen. Annat var det på en tidigare arbetsplats. Där kände hon sig motarbetad av chefen som inte ville bevilja tjänstledigt och särbehandlade henne i lönesättningen.

Sedan i våras är Camilla Strömberg tillbaka på förlossningen vid Gävle sjukhus. Hon trivs och tycker att avdelningen fungerar mycket bättre nu än när hon slutade. Det finns fler fast anställda och allting fungerar smidigare.

Tror på förändring

Efter valet på söndag kan tillvaron se annorlunda ut för Camilla Strömberg. Som toppkandidat har hon redan en plats i regionsfullmäktige och siktar på att bli regionsråd i framtiden.

– Jag känner mig hoppfull. Vi är väldigt nära att bryta närmare 100 år av socialdemokratiskt styre i regionen. Det är dags nu. Som alla ledare blir man trött efter en tid och det behövs förändring. 

Region Gävleborg

Styrs av en koalition mellan Socialdemokrater, Centern, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Socialdemokraterna har suttit i majoritet i snart 100 år. 

 

Vårdfokus politikerintervjuer

Vi har hittat 378 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor på partiernas valsedlar till landstingsvalet i höst.

  • 316 sjuksköterskor
  • 40 barnmorskor
  • 18 biomedicinska analytiker
  • 4 röntgensjuksköterskor

Varför har de valt att engagera sig politiskt och hur mycket kan de påverka politiken?

I en serie artiklar fram till valet intervjuas de i Vårdfokus.

Vi har valt att intervjua de som är företrädare för partier som finns representerade i landstingen/regionerna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida