valet 2018

Ökande valdeltagande i landsting och regioner

Ökande valdeltagande i landsting och regioner
Valdeltagandet 2014 i landsting och regioner. Grafik: Nyhetsbyrån Siren. Källa: SCB

Valdeltagandet har ökat i alla landsting mellan 2002 och 2014. Förra valet använde drygt 82 procent den blå valsedeln för att ge sin röst i landstings- och regionvalen.

Valdeltagandet var högst i Region Halland med 85 procent. Lägst valdeltagande hade skåningarna, enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB), som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

Generellt sett är valdeltagandet högt, över 80 procent i alla landsting och regioner. Och det har ökat för varje val sedan 2002 då det låg på 77,5 procent i snitt.

Här tas besluten om vården

Hälso- och sjukvårdspolitiken debatteras ofta i rikspolitiken och i år anses vården vara den allra viktigaste valfrågan. Men de flesta vårdpolitiska besluten tas i regioner och landsting.

– Utmaningen för landstingen är att kommunicera och tydliggöra den sjukvårdspolitiska debatten och alternativen för väljarna. Att ett politikområde anses viktigt innebär inte automatiskt att det är lätt att ta ställning till de politiska förslagen på området, säger David Karlsson, docent i offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

Är du osäker?

På söndag den 9 september är det återigen dags att välja. Vårdfokus har det senaste halvåret intervjuat sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker som är politiskt aktiva i olika partier i hela landet. På vår samlingssida om valet hittar du alla intervjuade.

Är du osäker inför valet och vill veta mer om vad våra riksdagspartier tycker i några viktiga vårdfrågor? Läs Vårdfokus valguide här.

Valdeltagande

För 2014 var valdeltagandet:

  • 85,8 procent i riksdagsvalet.
  • 82,4 procent i snitt i landstingsvalen.

Det hittills högsta valdeltagandet i Sverige var vid riksdagsvalet 1976, då 91,8 procent av de som fick rösta deltog.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida