Leveranskrisen

Leveransproblem drabbar både operation och labb

Leveransproblem drabbar både operation och labb
Ann-Charlotte Ransjö, verksamhetschef Laboratoriemedicin Dalarna, får ägna mycket tid åt att inventera och beställa material på grund av Apotekstjänst leveransproblem. Foto: Privat

Den fortsatta bristen på vårdmaterial ställer in operationer i flera regioner. Men även laboratoriesidan drabbas och får prioritera hårt. Ann-Charlotte Ransjö, verksamhetschef Laboratoriemedicin Dalarna, berättar att kolleger från hela landet ställer upp och skickar det som behövs.

Problemen uppstod i samband med att distributören Apotekstjänst upphandlades av Uppsala, Örebro, Sörmland, Dalarna och Västmanland. Avtalet började gälla den 1 oktober och sedan dess har det varit brist på sjukvårdsmaterial i samtliga fem regioner.

Men det skiljer sig kraftigt åt hur kritiskt läget är. Sörmland och Örebro kan än så länge bedriva vård i normal omfattning, tack vare dagliga inventeringar och direktinköp från upphandlade leverantörer.

Läs även: Brist på material ställer in operationer

Ställer in flera operationer

På andra håll är det betydligt värre. Sedan i fredags förra veckan är alla planerade operationer vid Akademiska sjukhuset i Uppsala inställda. Akutsjukvård och medicinskt angelägna operationer prioriteras.

Detsamma gäller i Västmanland. På sjukhusen i Västerås och Köping genomförs endast operationer som är akuta eller inte kan vänta på grund av medicinska skäl. Under onsdagen och torsdagen fick regionen mindre än hälften av de varor som beställs. Det är brist på kritiskt viktiga artiklar som EKG-elektroder och sugkatetrar.

Nu tvingas även Region Dalarna till åtgärder. Från och med måndag den 21 oktober kommer ”akuta och tidskritiska operationer” att prioriteras vid sjukhusen i Falun, Mora, Avesta och Ludvika. Med tidskritiska menas bland annat canceroperationer.

Saknar provtagningsrör

Leveransproblemen har även drabbat den biomedicinska verksamheten. I Dalarna är det brist på bland annat provtagningsrör och odlingsskålar. Ann-Charlotte Ransjö, biomedicinskt analytiker och verksamhetschef på laboratoriemedicin Dalarna, har ägnat hela fredagen åt att inventera och beställa materiel direkt ifrån tillverkarna.

— Det verkar som att vi kommer ha de här problemen ett tag framöver, så vi försöker ligga steget före. Jag har just beställt handskar och annat som behövs i det dagliga arbetet och som vi bedömer att det kan bli brist på snart. Just nu känns det som att läget är under kontroll men det kan skifta fort, säger Ann-Charlotte Ransjö.

Har tvingats prioritera

Hon stämmer dagligen av med kolleger runt om i regionen, de ser över sina lager och lånar av varandra. Men även andra regioner, som inte har Apotekstjänst som distributör, har gripit in.

— I fredags hade vi behövt ställa in flera tappningar på transfusionsmedicin om det inte hade varit för att Region Gävle skickade provtagningsrör. Jag ser dock ingen fara för patientsäkerheten just nu. Det har hittills bara rört sig om någon enstaka dag där det varit sådan materialbrist att vi tvingats neka mottagningar — som gör utredningar — att få provtagningsrör av oss, för att kunna prioritera provtagning på akuten och iva, säger Ann-Charlotte Ransjö.

Hon ser heller ingen risk i nuläget för att arbetsmiljön ska påverkas negativt. Däremot medger hon att det blir lite extra stressigt för den personal som gör beställningar, och att det finns en oro för hur det ska bli framöver.

Flera regioner hjälper till

Det hon främst slagits av under de senaste dagarna är sättet som vårdpersonal gemensamt möter en kris.

— Jag såg att Skåne har hört av sig i dag och frågat om vi behöver hjälp med något. Det finns en fin kollegialitet i hela landet, man hjälps verkligen åt.

Kort efter Vårdfokus samtal med Ann-Charlotte Ransjö kommer ett nytt besked. Den här gången är det från Region Jämtland Härjedalen som meddelar att de under fredagen skickar fyra lastpallar med material till Dalarna.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida