coronaviruset

Snabb ökning av antalet covidanalyser

Snabb ökning av antalet covidanalyser
Biomedicinska analytikern Rajaa Hassan sätter in covidprover i instrumentet för snabbanalyser. Foto: Hans Zetterberg.

Målet att kunna göra 100 000 covidtester i veckan är uppnått sedan länge tack vare biomedicinska analytiker i hela landet som har en viktig roll när viruset ska upptäckas och begränsas. Rajaa Hassan och Anna Johansson som arbetar i Trollhättan är stolta över sin insats under pandemin — men det har haft sitt pris.

I början av september ökade provtagningen markant i Sverige och har nu stigit till en bra bit över det av regeringen uppsatta målet på 100 000 prover per vecka.

Vecka 42 genomfördes 150 946 tester med nukleinsyrapåvisning. Samtidigt togs 32 503 tester för antikroppspåvisning. För biomedicinska analytiker över hela landet har det inneburit en tuff arbetsbelastning.

Satte upp metoden i april

Rajaa Hassan och Anna Johansson visar runt på Klinisk mikrobiologi inne på Näl, Norra Älvsborgs länssjukhus i Trollhättan. Det är stora, ljusa och moderna lokaler. Till sist kommer vi till rummet där covidanalyserna görs. Här står två apparater där PCR-prover körs samt en för snabbprover. Den sammanlagda kapaciteten är 100 prover per dag.

Anna Johansson och Rajaa Hassan satte upp testmetoden för covidanalyser på Näl i Trollhättan. Foto: Hans Zetterberg.

Det var Rajaa Hassan och Anna Johansson som satte upp testmetoden här i april.

— I vanliga fall är det en ganska långsam process att sätta upp en ny metod, nu gick det på några veckor vilket är otroligt snabbt, säger Anna Johansson.

Arbetet gjordes gemensamt i regionen och det är tack vare samarbetet med mikrobiologen på Sahlgrenska och Säs i Borås som det gick så fort, förklarar hon.

När de väl kunde börja analysera blev det stor efterfrågan. Från början handlade det om att testa patienter och personal inom vård och omsorg. För att hinna med fick de biomedicinska analytikerna på labbet förskjuta sin arbetsdag och ett kvällspass infördes.

Stolta över sitt yrke

— Alla var väldigt engagerade och vi tog frivilligt en hel del övertid och extrapass. Vi kände oss också väldigt stolta över vårt yrke och över att det vi gjorde var viktigt för patienterna, för äldrevården. Men det är klart att det blev jobbigt efter ett tag och kändes tungt, berättar Rajaa Hassan.

Det var också svårt att hantera bristen på material, alltid var det något som saknades: provrör, pinnar, transportlådor, reagens. När även allmänheten fick börja testas för pågående covidinfektion blev antalet prover så stort att det till slut inte gick att hantera.

Biomedicinska analytikern Anna Johansson arbetar med covidprover i säkerhetsbänk. Foto: Hans Zetterberg.

— Vi visste ingenting innan, utan plötsligt bara exploderade det. Vi jobbade nästan ihjäl oss, men blev till slut helt uppgivna. Mängden prover var över vår kapacitet, så vi fick börja skicka prover till Göteborg, säger Anna Johansson.

De fick fyra veckors semester, de flesta kunde till och med ta ut det sammanhängande, men det blev tufft för dem som var kvar när alla skulle få ut sina semesterveckor.

Läs också: De drar ett tungt lass när fler ska testas för covid

— Det är lite upp och ner hur vi känner oss nu. Det finns en viss oro när covid ökar igen samtidigt som vi ser en ökning av alla de prover vi analyserar i vanliga fall. Sedan har vi en influensasäsong framför oss. Vi hoppas att det ska hålla sig på en nivå som gör att vi orkar, säger Anna Johansson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida