sjuksköterskebrist

Förslaget om snabbspår väcker intensiv debatt

Förslaget om snabbspår väcker intensiv debatt
Snabbspåret till sjuksköterskeyrket är ingen lösning på kompetensförsörjningen, menar många av Vårdfokus läsare.

Debattens vågor slår höga efter regeringens förslag om snabbspår till sjuksköterskeyrket. Många är kritiska. ”Få till bättre villkor så att sjuksköterskorna utvecklas och blir kvar i stället” säger specialistsjuksköterskan Moana Zillén.

Regeringens förslag om snabbspår för undersköterskor som vill utbilda sig till sjuksköterskor har upprört många sjuksköterskor. På Vårdfokus Facebook-sida debatteras artikeln flitigt. De flesta är kritiska till förslaget, och frustrationen är stor i många av kommentarerna.

”Men gud så bra ! Då kan ju jag som sjuksköterska gå en snabbutbildning till pilot, astronaut eller museiintendent! Kul! NÄR skall politiker förstå att undersköterska inte är ”nästan sjuksköterska”???? /…/ Blir så matt!!! Vi behöver våra kompetenta undersköterskor just som undersköterskor!!! Vem eller vilka skall snabbutbildas till undersköterskor?? Vem skall fylla luckorna efter dem?” skriver en läsare i en kommentar som fått mängder med reaktioner.

”Ytterligare ett bevis på hur de ser på vår yrkeskompetens. Snabbspår in. Ja man slutar aldrig bli ledsen o trött på detta… om vi får lön för vårt arbete och en hållbar arbetsmiljö så finns det folk som skaffar sig rätt kompetens,” skriver en annan.

Missa inga nyheter! Prenumerera på Vårdfokus nyhetsbrev

Lyfter undersköterskornas betydelse

Den samlade bilden är att regeringen verkar vilja ha en billig lösning på problemet med för få sjuksköterskor, medan flera i kommentarsfältet framhåller att forskning visar att akademisk kompetens hos sjuksköterskor har visat sig höja patientsäkerheten och minska risken för vårdskador. Lön och bättre arbetsvillkor är det som efterlyses.

Moana Zillén, specialistsjuksköterska och kvalitetsutvecklare, lyfter aspekten om undersköterskornas yrkeskompetens.

”Detta löser absolut inte problemen med kompetensförsörjning avseende sjuksköterskor. Så där tänker man fel. Men för övrigt – redan idag kan undersköterskor valideras avseende vissa moment/kurser i sjuksköterskeutbildningen, vilket i praktiken förkortar utbildningen. Men det är ju individuellt förstås,” skriver Moana Zillén, kvalitetsutvecklare i Malmö stad och specialistsjuksköterska med inriktning vård av äldre.

Att undersköterskor blir sjuksköterskor löser inte heller i sig kompetensförsörjningen, säger hon.

— Nej, där handlar det ju om att man måste få till bättre villkor för sjuksköterskorna, se till att de attraheras av jobbet, utvecklas och blir kvar. För en stor del i arbetet i dag är att utveckla vården som rör sig i rasande takt mot att bli alltmer komplex. Parallellt med det måste vi se till att undersköterskorna får en kvalitetssäkrad kompetens, säger hon när Vårdfokus ber henne utveckla resonemanget.

Att undersköterska i dag inte är en skyddad titel är i sig ett problem, menar Moana Zillén. Hon vill inte se en legitimation, men en nationell, likvärdig och kvalitetssäkrad utbildning.

 I dag kan du vara anställd som undersköterska och ha väldigt varierande kompetens. Sjuksköterskor är så beroende av samarbetet med undersköterskorna. Där finns en grundproblematik som behöver lösas.

En undersköterska med en bra utbildning och rätt erfarenheter kan redan nu valideras. Men även i valideringen kan det finnas fallgropar, säger Moana Zillén. Som exempel kan man tänka sig en undersköterska som jobbat i hemtjänsten länge och som under utbildningen till sjuksköterska slipper en praktik på särskilt boende.

— Då går den personen miste om en hel praktik då den borde varit där och tränat sig i att tänka som en sjuksköterska, säger hon.

Tycker utbildningen är för lång

Många av dem som kommenterat artikeln på Facebook saknar också detaljer i förslaget. En läsare skriver till exempel: ”Hur kort skulle utbildningen bli? Vad skulle kunna tas bort? Kan undersköterskorna i så fall få kandidatexamen och läsa till specialistsjuksköterska där bristen är störst?”

Ilpo Krans är positiv till förslaget om snabbspår till sjuksköterskeutbildningen för undersköterskor.

Det finns också de som tycker att regeringens förslag om att utreda förkortad utbildning för undersköterskor är bra. Ilpo Krans, bemanningsanställd sjuksköterska, skriver: ”Finns mycket dravel i utbildningen som kan tas bort. Den som vill forska, kan gå en separat utbildning. Sen kan man även skippa sommarlov, för att riktigt komprimera tiden för utbildningen. Inte blir man en bättre sjuksköterska, bara för en C-uppsats. Tänk vad skönt att slippa ta stora lån också.”

— Jag vet ju att jag går mot många inom kåren, som inte vill sänka yrkets status och det förstår jag. Att vara sjuksköterska har fått allt högre status och det är väl som ett hot mot detta som många ser på det här förslaget, säger Ilpo Krans när Vårdfokus ringer upp honom.

Flera har dock gillat hans kommentar och någon instämmer också i ett svar. Hans egen uppfattning är att många tycker likadant.

— Vill man bli en vanlig arbetande sjuksköterska finns mycket som borde gå att skippa. Den som vill forska kanske skulle kunna välja något alternativspår, säger han.

Själv har Ilpo Krans aldrig haft arbetsgivare som uppmuntrat att man förkovrar sig i de senaste rönen.

— I det dagliga arbetet finns inte riktigt utrymme för det. Det är knappt så friskvårdstimmen går att ta ut, än mindre hinner man då läsa vetenskapliga artiklar medan andra springer benen av sig. Visst bör man lära sig att granska kritiskt, men det tillhör mer det allmänna livet i samhället, i dessa tider med fake news och annat.

Och liksom många andra tycker han att det finns mycket annat att fokusera på i debatten kring sjuksköterskeyrkets status.

— Dels varför vi inte har den här tiden, men också hur vår situation ser ut – vad arbetsgivaren erbjuder för möjligheter.  

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida