Falsk ambulanssjuksköterska polisanmäld
Genom att förfalska både legitimation och examensbevis kunde en man jobba inom ambulansen i flera år.
Det var först när en patient klagade hos Ivo som förfalskningen upptäcktes. Mannen är polisanmäld – och nu ska alla anställda kontrolleras.
Lämnade kvinnan hemma
Strax före årsskiftet ringde en diabetessjuk kvinna efter ambulans. Hon kräktes och hade ett ketonvärde i blodet på 3.0. Men när ambulanspersonalen kom ville de inte ta med henne, i stället fick kvinnan åka in till sjukhus tillsammans med sin mamma. Den enda hjälp ambulanspersonalen gav henne var några kräkpåsar att ha i bilen.
På akuten konstaterades ketoacidos och kvinnan vårdades på intensiven i två dagar.
– Jag hade i princip tur som överlevde, säger kvinnan som själv studerar till sjuksköterska, till Vårdfokus.
Klarade inte utbildningen
Men dramatiken tog inte slut där. När kvinnan anmälde händelsen till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, upptäckte myndigheten att en av dem som arbetade i samma ambulans ljugit om att han är ambulanssjuksköterska. Mannen, som varit anställd inom ambulansen i Västernorrland i flera år, hade förfalskat både sin yrkeslegitimation och sitt examensbevis. Något som tidningen Ångermanland var först med att berätta i morse.
– Han hade inte klarat sjuksköterskeutbildningen, som han påbörjade för länge sedan, säger Anders Lundin, länsverksamhetschef vid ambulansen i Västernorrland, till Vårdfokus.
När mannen konfronterades sade han upp sig direkt.
– Han förstod att detta inte var bra, säger Anders Lundin.
Vet inte om patienter drabbats
Anders Lundin kan inte svara på om någon annan patient har utsatts för risker eller kommit till skada på grund av den falska ambulanssjuksköterskan. Det ska nu utredas av den medicinskt ledningsansvariga läkaren.
– Jag vet inte om han ska gå igenom varenda journal eller eventuella avvikelser, men en genomgång är på gång, säger Anders Lundin.
Alla anställda ska kontrolleras
Anledningen till att mannen kunde slinka igenom arbetsgivarens kontroll var att landstinget nöjde sig med de handlingar som mannen själv visade upp när han anställdes. Arbetsgivaren har alltså inte gjort några egna kontroller mot Socialstyrelsens så kallade hosp-register, databasen över all legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal. Nu ska rutinerna ändras så att alla nyanställda kontrolleras gentemot hosp. Dessutom införs en årlig legitimationskontroll av de som redan är anställda.
– Vi måste hitta en rutin så att vi inte hamnar i den här situationen igen, säger Anders Lundin.
Varför har ni inte haft rutinen att göra självständiga kontroller?
– Jag är ny som länsverksamhetschef och kan tyvärr inte svara på det.
Känner sig lurade
Hur är stämningen på ambulansstationerna nu?
– Jag har varit runt på några av dem och det är klart att det blir en oro. Man har blivit lurad av någon som man trodde var en kollega, säger Anders Lundin.
Landstinget Västernorrland har polisanmält den falska ambulanssjuksköterskan, som även har jobbat i andra landsting. Enligt uppgifter från polisen till Vårdfokus har det bland annat kommit in ytterligare en anmälan från Gävleborg.
Dokumentation saknas
När det gäller själva händelsen, att ambulansen vägrade ta med den diabetessjuka kvinnan, har Ivo ännu inte fattat något beslut. Men i sitt beslutsförslag står det att myndigheten kommer rikta kritik eftersom den kvinnan utsattes för en risk. Dessutom föreslås att myndigheten ska kritisera att ambulanspersonalen lät bli att dokumentera händelsen. Det finns nämligen ingen dokumentation överhuvudtaget.
Kvinnan som drabbades mår bra idag. Men hon tänker på om andra patienter kan ha råkat illa ut.
– Den där tänk om-tanken finns i huvudet, att det kan finnas andra patienter som inte har fått rätt vård. Alla vet inte att man kan anmäla till Ivo, säger hon.