Sjuksköterska sysslade med healing – får prövotid

Sjuksköterska sysslade med healing – får prövotid
Inspektionen för vård och omsorg anser att sjuksköterskan som healade patienter har varit grovt oskicklig i sitt arbete. Arkivbild: Mostphotos

Hjärtklappning, panikångest och magbesvär behandlades med healing. Nu får sjuksköterskan en treårig prövotid.

”Boka tid för helkroppshealing eller på distans!” På sin hemsida saluför sig sjuksköterskan som healer och legitimerad inom vården. Hon arbetar också med TFT, en slags tankefältsteknik som påstås hjälpa mot en lång rad problem som exempelvis depressioner, trauma och tvångstankar.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ville dra in hennes legitimation eftersom metoderna är ovetenskapliga och innebär en risk för patienternas liv och hälsa. Bland annat tog sjuksköterskan emot en patient som medicinerade mot arytmi, behandlade denne med healing och en uppmaning om att ”träna på att inte åka in till akuten”. Ivo anser att sjuksköterskan har varit grovt oskicklig i sitt arbete.

Patientjournalerna stred mot lagen

Hälso– och sjukvårdens ansvarsnämnd, Hsan, som tar beslut om legitimationsfrågor håller med om att metoderna inte stämmer överens med vetenskap och beprövad erfarenhet. De nöjer sig dock med en treårig prövotid och sjuksköterskans löften om att få ordning på sina patientjournaler, som var mycket bristfälliga. Bland annat saknades entydig patientidentifikation, datum för anteckningar och signering och de var sammantaget så röriga att vården av enskilda patienter inte gick att följa.

Var går gränsen?

Vårdfokus har tidigare tagit upp frågan om vad legitimerad hälso– och sjukvårdspersonal får och inte får göra. Svaret är långt ifrån glasklart. 2011 granskades sjuksköterskan Gun Moss Bjerlings healingverksamhet vilket landade i att Socialstyrelsen skulle följa upp verksamheten och att myndigheten höjde ett varningens finger: ”Enligt patientsäkerhetslagen kan yrkeslegitimationen återkallas.”

Året efter fick dock läkaren Jan Oleby behålla sin legitimation, trots sin verksamhet som healer och medium. Orsaken var att han hävdade att han aldrig använt healing i sjukvårdande verksamhet, och Socialstyrelsen kunde inte heller visa att han hade gjort det.

”Sista halmstråets princip”

Enligt lag är man skyldig att utföra sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet, detta för att skydda patienter från de risker och skador som ovetenskapliga behandlingar kan ge. Om metoden dessutom saluförs av en legitimerad sjuksköterska ökar risken att patienten väljer bort effektiva behandlingsmetoder, enligt Inspektionen för vård och omsorg.

Det är dock inte helt förbjudet att ägna sig åt alternativmedicin, enligt ”sista halmstråets princip”. Under förutsättning att initiativet kommer från patienten och behandlingen inte innebär några risker och ges när verksam metod saknas, tycks det finnas ett visst utrymme.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida