Barnmorska frias från åtal om könsstympning

Tingsrätten i Göteborg kan inte fastställa att barnmorskan som sydde en kvinnas underliv efter förlossningen gjorde det med uppsåt att könsstympa henne. Barnmorskan frias därför helt. " Vi är glada och lättade, samtidigt som barnmorskan är mycket ledsen över det som har hänt", säger advokat Jessica Sunnervall.
Händelsen inträffade 2020 på Sahlgrenska universitetssjukhuset i samband med att en kvinna, som var könsstympad sedan tidigare, skulle föda barn. För att barnet skulle kunna komma ut genomfördes ett klipp. Efter förlossningen sydde barnmorskan ihop klippet så att underlivet återförslöts som det såg ut innan förlossningen.
Barnmorskan som genomförde sutureringen var inte ansvarig barnmorska för kvinnan, utan hade kallats in för att hjälpa sin kollega som var mindre erfaren och ville ha hjälp med att sy efter förlossningen.
Barnmorska på BB upptäckte felet
I förhör har den åtalade uppgett att hon satte ett eller två stygn och återgick sedan till sina egna patienter. Senare på BB reagerade en annan barnmorska på en journalanteckning där det stod att det skett en återställning av kvinnans underliv. En suturering på två till fyra centimeter av den så kallade bryggan hade gjorts, vilket strider mot riktlinjerna. Barnmorskan på BB talade då med ansvarig läkare och skrev en avvikelserapport. Sahlgrenska universitetssjukhuset gjorde en polisanmälan av händelsen, men förundersökningen lades ned.
En tid senare gjorde även målsäganden en polisanmälan mot barnmorskan. Åklagaren menade att barnmorskan begått gärningen med uppsåt, vilket är ett brott mot lagen om könsstympning. Huvudförhandlingarna hölls bakom stängda dörrar i Göteborgs tingsrätt den 1 och 5 juni i år. Flera barnmorskor och läkare kallades för att vittna under rättegången.
Advokaten: ”Vi är lättade och glada”
I dag meddelade Göteborgs tingsrätt att barnmorskan frias mot anklagelserna om könsstympning och att hon slipper betala skadestånd.
– Vi är förstås lättade och glada men samtidigt vågade vi inte ta något för givet. Jag kände mig trygg före, under och efter förhandlingarna, men som advokat vet jag att domen inte alltid blir som man tror, säger barnmorskans försvarsadvokat Jessica Sunnervall.
Hon tycker att tingsrätten har gjort en bra bedömning av fallet och att det är tydligt att barnmorskan inte haft något uppsåt att skada kvinnan.
– Min klient är ledsen och bestört över det som har skett. Hon känner stor sorg över situationen, det handlar om en person som verkligen älskar att vara barnmorska och är en omtyckt kollega, säger Jessica Sunnervall.
Som advokat menar Jessica Sunnervall att det under förhandlingarna varit väldigt tydligt att personalen arbetar under väldigt högt tryck.
- Min personliga åsikt är situationen på förlossningen är oerhört pressad. Det är också tydligt att olika personer tolkar riktlinjerna olika och att det kanske mest handlar om ett ledningsproblem, speciellt med tanke på att även en läkare på samma sjukhus nu utreds för könsstympning, säger Jessica Sunnervall.
Åklagaren: Oklart om det blir en överklagan
Det är ännu inte klart om domen kommer att överklagas. Enligt åklagaren Kristin Stjernrup behöver hon gå igenom beslutet först.
- Tingsrätten har konstaterat att handlingen var straffbar och att det är den åtalade barnmorskan som har utfört den, men för att dömas måste hon ha haft uppsåt, säger Kristin Stjernrup.