Kvinnohälsa

Barnmorskan som folkbildar på Instagram

Barnmorskan som folkbildar på Instagram
Asabea Britton tillsammans med sonen. De som följer hennes konto vet att hon snart ska föda barn igen. Får Asabea Britton som hon önskar blir det hemförlossning med kända barnmorskor, partner, systrar, en vän och en uppblåsbar pool.

Med 37 000 följare på Instagram har barnmorskan Asabea Britton hittat en unik plattform för att sprida kunskap om graviditet och förlossning. Med färgstarka bilder, korta stories och livechatt skapar hon det som hon själv sökte som gravid.   

I sommar pryder Asabea Britton omslaget till tidningen Mama med rubriken ”Sveriges coolaste barnmorska?” och en bild där hon ammar sin tvååriga son. 

För den som slår upp tidningen och ser de stylade bilderna i det vackra hemmet, de fina kläderna och den gulliga sonen, ser Asabea Britton verkligen cool ut. Men bakom den perfekta ytan finns också en offentliganställd barnmorska som brinner för att folkbilda om kvinnor och nyföddas hälsa.

Född in i vården

Hon är dotter till Sven Britton, professor i infektionsmedicin. Mamma Hannah Akuffo är professor i parasitologi så att Asabea Britton skulle arbeta i vården kändes självklart.

– Jag och min syster har växt upp i korridorerna på infektionskliniken på Roslagstull och Huddinge sjukhus dit vi ofta fick följa med pappa. Jag känner mig hemma och trygg på sjukhus berättar hon.

I väntan på att komma in på läkarlinjen började Asabea Britton läsa på sjuksköterskeprogrammet och jobbade extra på förlossningen vid Danderyds sjukhus. Det var där hon fick upp ögonen för barnmorskeyrket och insåg att hon ville kunna göra allt det som barnmorskorna gjorde.

Missa inte det senaste från Vårdfokus – prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill testa allt

Nu har det gått drygt två och ett halvt år sedan hon blev barnmorska. Hon började på BB på Södersjukhuset och sedan januari i år har Asabea haft ett vikariat på en ungdomsmottagning i Kista. Vad det blir när det tar slut vet hon inte.

– Det finns så otroligt mycket man kan prova på som sjuksköterska och barnmorska och jag vill lära mig allt. Jag är ingen person som kommer att stanna 20 år på samma ställe. Drömmen vore att kunna kombinera nattjänst på sjukhuset med något dagjobb. Jag saknar sjukhusmiljön och känslan av att aldrig veta vad som kommer att hända under arbetspasset säger hon.

Instagramkontot och bloggen startade hon i slutet av utbildningen när hon väntade sitt första barn och nyfiket scrollade runt i olika forum för gravida och nyblivna mammor. Mycket av det hon hittade var bra, samtidigt som Asabea Britton saknade ett barnmorskeperspektiv.

­– Det är ju många som kollar sitt Instagram flera gånger per dag så det är givet att det är ett bra ställe att synas på om man vill nå ut med en viss information. Det går att dela korta klipp, texter och bilder som folk orkar ta in och läsa, säger hon.

Stor efterfrågan

Hon började med att lägga ut några kortare inlägg som ganska snart fick snabb spridning genom den närmsta vänkretsen. Idag har hon 37 000 följare.

– Jag hade aldrig anat att det skulle bli så här stort. Uppenbart så finns det ett enormt sug efter kunskap och som barnmorska kan jag oftast lite mer än de flesta inom det här området. Då vill jag kunna bidra, säger hon.

Inläggen kan handla om allt från amning och babyblues till smärtlindring och sex efter att ha fött barn. Majoriteten, 96 procent, av följarna är kvinnor. Åldern varierar men de flesta är 25–34 år och många börjar följa hennes konto när de väntar eller längtar efter barn. Vissa hänger kvar även efter barnet kommit. 

Tilltalet är personligt och informativt på samma gång och utgår ofta från de frågor som hon får.

– Kunskapen ska vara evidensbaserad och jag redovisar oftast källan, framför allt på bloggen. Handlar det om mina personliga åsikter är jag tydlig med det.

Efter en del velande – vilket hon också beskriver i ett inlägg – har Asabea Britton tagit in några samarbeten på kontot som ger viss inkomst.

– Av någon anledning kändes det fel att inte bidra med kunskap helt ideellt. Men jag kunde inte motivera för mig själv att fortsätta lägga så mycket tid på Instagram utan att få tillbaka något för det. Det är ändå tid som tas från min familj.

Personlig kontakt

Många följare hör av sig direkt till henne. Frågorna kan vara väldigt specifika- som att någon ber henne göra ett inlägg om hur det är att vara gravid när man har epilepsi. Det händer också att Asabea Britton ger råd om amningen krånglar.

– Då kan jag be dem filma lite och skicka till mig så jag kan se hur barnet tar tag om bröstet till exempel. Men jag råder dem alltid att ta kontakt med sin barnmorska och barnhälsovården också.

Måste vara roligt

Asabea Britton har svårt att uppskatta hur många timmar i veckan hon lägger ner på sina sociala mediekonton. Inläggen gör hon när ibland på lunchen, på tunnelbanan eller när hon sitter på toaletten.

– Ibland känner jag att det är svårt att hinna med men då försöker jag sänka ribban. Jag måste påminna mig själv ibland att Instagram bara ska vara en rolig och inspirerande grej, inget måste.    

Fler folkbildande barnmorskor på Instagram


Märsta Cullhed Engbloms konto fodamedstod
handlar om förlossningsförberedelser och vad som gör en förlossning trygg. Driver också en blogg och har en bok på gång med samma tema.

Sara Dellners "instamorskan" startade i samband med coronapandemin som ett alternativ till de inställda föräldrautbildningarna.

 

Vill du också starta ett konto? Några tips från Asabea Britton:

  • Titta inte på hur andra gör utan hitta ditt eget sätt att uttrycka dig på och fokusera på det som intresserar dig lite extra. Det finns en stor efterfrågan att lära sig om gynekologiska frågor som inte rör graviditet och förlossning till exempel.
  • Frågestunder är ett bra sätt att skapa intresse - folk har generellt många frågor.
  • Ta del av följarnas erfarenheter - det är väldigt intressant att ta del av. Du lär dig mer samtidigt som du skapar engagemang på ditt konto.
  • Bara kör! Efterfrågan är stor och barnmorskekonton är väldigt populära
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida