Broschen viktig symbolfråga för barnmorskor

När Barnmorske­förbundet ombildades och anslöts till akademikerförbundet SRAT blev broschen en känslig symbolfråga. Nu har Vårdförbundet tagit fram en egen brosch. Barnmorskan Åsa Mörner är en av dem som gläder sig mycket åt den nya broschen från Vårdförbundet.

Åsa Mörner med nya barnmorskebroschen och sjuksköterskebrosch från Örebro. Foto: Privat.

— Det är förstås olika vad man känner för den gamla broschen som vi barnmorskor alltid har haft. Jag själv kände att det inte var rätt att använda en brosch där det så tydligt står namnet på ett förbund som jag inte är medlem i.

Det finns många olika broscher för sjuksköterskor och biomedicinska analytiker beroende på var man tagit sin examen. Barnmorskor har däremot alltid haft en enda brosch med ”livets träd” som symbol och texten Svenska Barnmorskeförbundet runt kanten. Men när Barnmorskeförbundet gick från att vara ett renodlat professionsförbund till att bli en förening som tillhör den fackliga organisationen SRAT kände många av de barnmorskor som valt att stanna kvar i Vårdförbundet att de inte längre kunde bära broschen.

Den gamla barnmorskebroschen.

— Från våra medlemmar fick vi till oss att de kände sorg över att inte längre kunna använda broschen. Därför föddes idén att Vårdförbundet skulle ta fram en egen brosch för barnmorskorna, säger Åsa Mörner som också är ledamot i förbundsstyrelsen.

Den nya broschen har designats av Syster P.

Hon är jättenöjd med den nya broschen som föreställer en hand som omsluter kvinnosymbolen ihop med Vårdförbundets logotyp. Den symboliserar hur barnmorskan finns som stöd för kvinnan och lotsar henne genom hela livet, men också hur Vårdförbundet stöttar barnmorskorna.

— Det kanske är svårt att förstå att en brosch kan vara så viktig, men man förknippar den med sin profession, det är en del av ens identitet, säger Åsa Mörner.

Enligt Barnmorskeförbundet är det numera inget krav på medlemskap för att man ska få köpa deras brosch, enda kravet är godkänd examen som barnmorska och svensk legitimation.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida