Högskolekurs i Thailand för svenska barnmorskor

Högskolekurs i Thailand för svenska barnmorskor
Om det blir tid över hinner säkert barnmorskorna ta ett och annat dopp mellan föreläsningarna. Arkivbild: Colourbox

Sexton veckor i norra Thailand ska ge 20 svenska barnmorskor en fördjupad mångkulturell kompetens. Det är Mälardalens högskola som anordnar påbyggnadskursen i samarbete med Srimahasarakham nursing college i Thailand.

Hela våren ska barnmorskorna befinna sig i en provins norr om Bangkok med möjlighet att göra den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i ett buddistiskt präglat glesbygdsområde.

– Det vi ser som självklart här är det inte där.  Kursdeltagarna kommer att ha nytta av sina erfarenheter av att se med andra kulturella glasögon också här hemma i vår mångkulturella vård.

Det säger Margarethe Rehnman, internationell koordinator på Akademin för hälsa vård och samhälle på Mälardalens högskola.

Femårigt avtal påskrivet

Akademin samarbetar sedan tre år tillbaka med hälsoministeriet i Bankok och i januari skrevs ett femårigt avtal om halvårslånga högskoleutbildningar för barnmorskor och intensivvårdssjuksköterskor.  I augusti reste en iva-sjuksköterska till Thailand för att studera tillsammans med kolleger från Kambodja, Indonesien och Vietnam.

Bangkok har haft den internationella utbildningen sedan 2001.

 –Vi var lite sena med marknadsföringen och många sommarscheman var redan lagda så det var bara en sjuksköterska som kunde komma loss, förklarar Margarethe Rehnman.

Ont om vidareutbildning 

Det är därför så många barnmorskor får chansen att plugga i Thailand i vår. De kommande fyra åren ska barnmorskor och iva-sjuksköterskor få hälften av platserna var.

Iva-kursen kommer att gå på hösten och barnmorskekursen på våren.

I första omgången läser barnmorskorna tillsammans med enbart thailändska kolleger, i kommande kurser ska de också att gå med kolleger från Thailands grannländer.

– Det finns inte så många möjligheter till vidareutbildning på det här området efter barnmorskeutbildningen. Redan har ett 20-tal intresserade barnmorskor hört av sig om kursen. Flera av dem har arbetat utomlands redan och andra har tänkt att de skulle vilja ge sig ut, säger Margarethe Rehnman.

Ansökningstiden till vårens barnmorskekurs går ut den första oktober.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida