Kampanj för att få barnmorskor till Gällivare lyckades
Gruvboomen i Malmfälten med hög inflyttning och ökat barnafödande har lett till barnmorskebrist i Gällivare. För ett år sedan startade därför sjukhuset en kampanj för att locka fler barnmorskor till orten, en satsning som blivit lyckosam.
En del i kampanjen är att sjuksköterskor från Gällivare som utbildar sig till barnmorskor erbjuds studiestöd på 12 000 kronor i månaden av Norrbottens landsting. Hittills är det visserligen bara en av dem som tagit emot studiestödet, men många andra intresserade sjuksköterskor har hört av sig.
– Till den första informationsträffen vi hade för ett år sedan kom tjugufem sjuksköterskor och lika många intresserade har hört av sig sedan dess. Kampanjen är väldigt lyckad och vi tänker långsiktigt, för förutom vakanser har vi 40-talister bland barnmorskorna som snart går i pension, säger Hillevi Isaksson Ydfjärd som är enhetschef för kvinnosjukvården i Gällivare och Kiruna.
Prisad monter
Gällivares barnmorskestudenter är dels de som flyttat till orten för att plugga, dels de som läser på distans. Att bara en av dem hittills tagit emot studiestödet tror Hillevi Isaksson kan bero på att de andra inte är säkra på att de vill arbeta i Gällivare när de är klara. Till skillnad från i många andra landsting finns inget krav på att den som fått studiestöd också måste arbeta kvar i landstinget en viss tid.
– Vi kan förstås inte tvinga någon som har tagit emot pengarna att arbeta här. Vi kan bara hoppas att de vill stanna, säger hon.
För ett år sedan skrev Vårdfokus att 5 av 15 barnmorsketjänster var vakanta på bb och förlossningen, men inte minst tack vare den monter som landstinget hade på barnmorskedagarna i maj förra året, och som kammade hem första pris där, har sjukhuset fått många barnmorskevikarier till vakanserna.
I montern visades stora bilder på en bebis och på Dundret, berget från vars topp man mellan den femte juni och elfte juli kan se midnattssolen vid klart väder. Uppmaningen till dem som tittade in i montern löd ”Var med när en ny norrbottning föds”.
– Montern gav resultat i form av 18 barnmorskor som kommer hit i olika perioder och vikarierar. Så vi täcker våra vakanser, säger Hillevi Isaksson Ydfjärd.
Bristande infrastruktur
Barnmorskan Maria Granlund som är från Skåne men har bott i Norrbotten i 30 år pekar på bostadsbristen och bristande infrastruktur som orsaker till barnmorskebristen. Det går bara två flyg om dagen till Stockholm och för den som inte bokar i väldigt god tid blir biljetten dyr.
– Och så går det två tåg. Jag har halva släkten i Skåne och det händer ofta när jag hälsat på mamma att jag inte kommer till jobbet förrän halv tre fast jag skulle börja halv nio, för att tåget är försenat. Men jag har ju kommit hit upp och stannat och har aldrig ångrat det, och nu går vi den finaste årstiden till mötes, säger Maria Granlund.