Normala förlossningar allt ovanligare

Normala förlossningar allt ovanligare
Normala förlossningar blir allt ovanligare, enligt barnmorskeprofessor Soo Down från England som inledningstalade på Barnmorskeförbundets kongress. Arkivbild: Mostphotos

Ingen vet längre vad en normal förlossning är. Det hävdade barnmorskeprofessorn Soo Down från England när hon inledde årets upplaga av Barnmorskeförbundets kongress som öppnades i dag.

Andelen normala förlossningar är i realiteten liten i England och har och har blivit ännu ovanligare sedan 1990-talet.

Soo Down berättade att rekommendationerna för snedklippning, kejsarsnitt och oxytocin tas för givna utan att det finns några egentliga vetenskapliga underlag för det. Resultatet blir en ökad andel inducerade förlossningar, exempelvis kejsarsnitt.

Samtidigt konstaterade hon att siffrorna för de olika ingreppen i förlossningarna varierar stort både mellan länder och inom ett och samma land.

– Och en av våra främsta forskare som studerade normalt förlossningsarbete dels 1958 och dels 1975 fick fram helt olika siffror för hur lång tid de olika skedena under förlossningen tar. Det är inte rimligt, kvinnokroppen är ju densamma, konstaterade Soo Down.

400 barnmorskor på plats

Det är över 400 barnmorskor samlade i Göteborg för att under två dagar ta del av ny forskning, debattera och tänka ”utanför boxen” på årets upplaga av Svenska barnmorskeförbundets konferens Reproduktiv hälsa. Det blir till exempel seminarier om abort, avnavling, fosterövervakning, vårdmodeller. Detta är ämnen som enligt Barnmorskeförbundets ordförande Ingela Wiklund representerar de stora utmaningar som förbundet har framför sig.

– Vi tar så mycket för givet. Om alla barnmorskor insåg vilket oerhört inflytande vi skulle kunna ha och stod upp för ett annat paradigm skulle förlossningsvården se annorlunda ut. Våga göra din röst hörd, uppmanade hon.

Mamman blir vip-kund

Fyra arkitektelever från Chalmers, där barnmorskedagarna hålls, presenterade sin vision av hur det fysiska rummet kan se ut i framtiden, då den födande kvinnan inte betraktas som patient utan snarare som en vip-kund.

Det var Göteborgs barnmorskor som tog initiativet till att starta ett barnmorskeförbund. Och den styrka som fick dem att göra det ser vi än i dag prov på.

– Här finns det bästa av det bästa sett ur klinisk synvinkel, till exempel i form av födelsehuset och några av landets mest framträdande forskare som är så viktiga för att utveckla barnmorskans profession, sade Ingela Wiklund.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida