Nu avgörs deras semestertvist i rätten
Sommaren 2014 tvingades barnmorskorna på Vrinnevisjukhuset i Norrköping att flytta eller dela upp redan beviljade semestrar. Vårdförbundet stämde arbetsgivaren. I går inleddes förhandlingarna i Arbetsdomstolen.
– Vi var ganska nervösa innan, men det gick bra. Det var många frågor men vi tyckte att vi kunde svara på allting. Vi vet ju precis vad som har hänt, säger barnmorskan Helen Dylltegen som tillsammans med fyra barnmorskekolleger från Vrinnevisjukhuset i Norrköping vittnade i Arbetsdomstolen i går.
Förhandlingarna pågår även i dag och avslutas senare i eftermiddag.
Vårdförbundet har begärt 70 000 kronor i skadestånd till var och en av de fem barnmorskor som deltar i rättegången, samt 180 000 kronor i skadestånd till förbundet.
Sommaren 2014 upptäckte arbetsgivaren att flera arbetspass var obemannade under semesterperioderna. Det resulterade i att Helen Dylltegen och flera av hennes kolleger på kvinnokliniken plötsligt fick sina redan beviljade semestrar indragna.
I stället för fyra veckors sammanhängande semester tvingades exempelvis Helen Dylltegen att vara ledigt två veckor, jobba en vecka och sedan få ledigt två veckor till.
Vårdförbundets försökte lösa frågan via lokala och senare centrala förhandlingar med arbetsgivaren. När det inte lyckades stämde förbundet region Östergötland för brott mot kollektivavtalet och semesterlagen.
– För oss handlar den här rättegången inte om pengarna. Vi vill ha rätten till vår semester. Den här frågan är viktig för hela Sverige. Om min semester är beviljad och jag kanske har bokat en resa då vill jag ju veta att jag faktiskt kommer i väg på den. Så för oss är det viktigaste att vinna det här målet, säger Helen Dylltegen.
Dom meddelas den 3 maj.