Ny patientkommunikation – med hjälp av kändisar

På ett seminarium i Almedalen berättade Danderyds sjukhus hur de tar Blondinbella, Anna Lindmarker och andra kändisar till hjälp för att spräcka seglivade förlossningsmyter i en egen podd.
Det började med ett inslag i tv-programmet Uppdrag granskning som handlade om kvinnor som föder barn och spricker hela vägen. Danderyds sjukhus presschef Ingvor Farinotte vill inte skylla allt på den granskande journalisten Janne Josefsson och hans kolleger, men tror att tv-programmet hade viss roll i att antalet förlossningsrädda kvinnor fördubblades på förlossningskliniken.
Egen agenda
Sjukhuset arbetar med att minska antalet förlossningsskador och ville ge en egen mer nyanserad bild av problematiken. Ännu en broschyr kändes inte som ett givande sätt att nå fram till patientmålgruppen unga blivande föräldrar. Det var då Ingvor Farinotte fick idén att starta en podd – Föda barn podden – för att sprida information om att föda och bli förälder, och för att göra upp med diverse förlossningsmyter.
En podd eller en poddcast är som en inspelad radiosändning på nätet som du kan välja själv när du vill lyssna på. Det är en ny och växande form av media som är billig att producera och som blir alltmer populär.
Kändisar funkar
Men vem vill lyssna på ett tråkigt sjukhus? Ingvor Farinotte funderade och kom på hur Danderyds sjukhus skulle ha en bättre chans att nå fram i bruset av information:
– Kändisar, vi kör kändistemat. Och det har vi gjort, säger hon.
Varje poddavsnitt från Danderyds kvinnoklinik har ett tema och byggs upp kring en känd persons egen berättelse. Experter, ofta barnmorskor eller läkare från Danderyds sjukhus, sitter med och kommenterar.
Snabb uppmärksamhet
Första programmet handlade om att bli förälder för första gången och hade entreprenören och bloggaren Isabella Löwengrip, Blondinbella, som gäst. Vilket visade sig vara ett riktigt lyckokast.
– Vet ni hur många besökare hon har på sin blogg? En miljon, och hon bloggade om oss, säger Ingvor Farinotte.
Nu har Föda barn podden gjort 13 program som hörts av 130 000 lyssnare. Podden har fått uppmärksamhet på flera olika sätt. När TV4-ankaret Anna Lindmarker var med och pratade om att föda barn i mogen ålder gjorde tidningen Aftonbladet en löpsedel på inslaget;”Anna Lindmarker talar ut i ny podd”.
Ny patientkommunikation
I år fick Föda barn podden Stora kommunikatörspriset för bästa kommunikation från en offentlig organisation. Men varför ska ett sjukhus hålla på med podcast? I det här fallet handlar det om att det är en bra kanal för att nå fram till en viss målgrupp, säger Ingvor Farinottes. För Danderyds sjukhus är Föda barn podden ett led i sjukhusets arbete med att nå upp till de nya reglerna i patientlagstiftningen som säger att vården ska kommunicera mer och göra patienterna mer informerade och delaktiga i sin vård, berättar hon.
Ett av Föda barn poddens program handlar om den fråga som är en av de tio mest googlade: När vet jag att det är dags att åka in. Ett annat informerar på ett lättsamt men samtidigt djupgående vis om olika typer av smärtlindring.
De födande mammornas stöttande partners har också fått ett program. Skådespelaren och programledaren Sanna Bråding berättar i ett av poddavsnitten öppenhjärtligt och detaljerat om bristningar och sex efter förlossningen.
Färre broschyrer
Anna Karin Stark, kommunikationsdirektör på Danderyds sjukhus, ser Föda barn podden som ett exempel på hur vården håller på att utveckla sin kommunikation med patienterna.
– Precis som man driver vården åt ett mer patientfokuserat håll har vi på kommunikationsavdelningarna börjat tänka mer målgruppsfokuserat. Innan tänkte man mer ”broschyr”, säger hon.