Fackligt

Nytt fack för barnmorskor väcker känslor

Nytt fack för barnmorskor väcker känslor
I går föddes ett nytt fackligt alternativ för barnmorskor i samband med att Barnmorskeförbundet röstade ja till att gå in i SRAT. Arkivbild: Mostphotos

Glädje och sorg. Reaktionerna på gårdagens beslut om att Barnmorskeförbundet blir en del av fackförbundet SRAT kom direkt. ”Vi är många som gråter i dag", säger barnmorskan Ann-Sofie Blixt Källner samtidigt som Barnmorskeförbundets styrelse ser fram emot att axla det fackliga ansvaret.

Det var en glad och lite trött förbundsstyrelse för Barnmorskeförbundet som klev ut från konferensrummet på Hotel Anglais.

– Det känns bra och nu vet vi hur vår framtida organisation ska se ut. Samtidigt går vi ut i för oss oprövad mark och många frågor kvarstår. Men det kan SRAT och de kommer att finnas där för barnmorskorna, säger vice ordföranden Eva Nordlund som varit ansvarig för Barnmorskeförbundets fackliga utredning.

.

SRAT är ett akademikerförbund och samlar nu 25 medlemsföreningar under samma paraply.  

Läs mer: Barnmorskorna röstade ja till ny facklig organisation

En del blev ledsna 

Barnmorskan Ann-Sofie Blixt Källner i Jönköping tog emot gårdagens besked med sorg.

– Vi är många som gråter i dag. Det känns som att bli utesluten ur sitt professionsförbund som man uppskattar. Barnmorskeförbundet är väldigt kompetent och gör så mycket bra för oss barnmorskor. Och så får vi tidningen Jordemodern, säger Ann-Sofie Blixt Källner.

Mia Ahlberg, ordförande för Barnmorskeförbundet, hoppas att de barnmorskor som har sitt hjärta kvar hos dem – men vill ha sitt fackliga engagemang hos Vårdförbundet – kommer att tänka om. 

– Förhoppningsvis kommer de att se att vi är ännu mer relevanta för dem i deras frågor. Vårt arbete för professionen tar ju inte slut här, det fortsätter vi att utveckla, men nu med det fackliga mandatet. 

Vill se en annan riktning

.

Ann-Sofie Blixt Källner tycker att det är helt fel väg att gå med tanke på hur vården och situationen för barnmorskor ser ut i dag. 

 – Det blir att gå flera steg bakåt när vi behöver gå framåt. Det tar lång tid att bygga upp en fungerade organisation och det har vi inte tid med nu. Vårdförbundet började för två år sedan med vårt nätverk för barnmorskor och nu har vi två representanter i förbundsstyrelsen.

Läs mer: Vårdförbundet: ”Vi fortsätter driva barnmorskornas frågor”

Hon kommer att stanna kvar i Vårdförbundet och är övertygad om att det är många med henne som gör likadant.

– Den stora utmaningen för Barnmorskeförbundet blir att få folk att engagera sig fackligt. Jag vet hur svårt det är att få folk att ställa upp eller att gå på fackliga möten på sin fritid. Det krävs ett otroligt arbete. Samtidigt kommer Vårdförbundet nu att behöva utveckla professionsarbetet för barnmorskor. 

Nytt från årsskiftet

Från och med den 1 januari nästa år har landets drygt 7 000 barnmorskor inom hälso- och sjukvård två alternativ när de ska välja fackförbund, Vårdförbundet och nya Barnmorskeförbundet/SRAT. De som i dag är anslutna till Sulf kan gå med i Barnmorskeförbundet/SRAT och vara dubbelanslutna, medan de inom Ledarna inte kan vara det. De måste gå ur Ledarna för att kunna vara med i det nya fackliga alternativet för barnmorskor. 

Knappt en timme efter att omröstningen om beslutet på Barnmorskeförbundets extrastämma avslutats i går låg ansökningsformulär till SRAT på Barnmorskeförbundets webbplats. Ungefär samtidigt började telefonerna ringa på Vårdförbundet Direkt, med barnmorskor som ville gå ur Vårdförbundet.

Rådgivaren Susanne Björkman säger att de var förberedda på att det skulle hända om det blev ett ja.

– De som ringer säger att de vill gå med i Barnmorskeförbundet för det är där de har sitt hjärta, det är en solidaritetshandling. Barnmorskor har en väldigt stark yrkesidentitet och de säger att de inte vill svika sin professionsorganisation. Ingen av dem jag har pratat med uttrycker missnöje med Vårdförbundet, berättar Susanne Björkman.

Hur många som i slutänden väljer att ansluta sig till nya Svenska Barnmorskeförbundet är fortfarande oklart.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida