Oppositionen i Stockholm lovar en barnmorska per födande kvinna

Oppositionen i Stockholm lovar en barnmorska per födande kvinna
Helene Öberg (MP) och Helene Hellmark Knutsson (S) i samtal med barnmorskor på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, där de i dag presenterade sina gemensamma vallöften för en bättre förlossningsvård. Foto: Helena Mirsch

Socialdemokraterna och Miljöpartiet gick i dag ut med vallöften för bättre förlossningsvård i Stockholm.

27 augusti 2014

Den omdebatterade förlossningsvården i Stockholm har fått flera partier att gå ut och lova förbättringar. I dag höll Socialdemokraterna och Miljöpartiet en gemensam presskonferens i samband med ett besök på förlossningen på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

– Barnmorskorna har själva fört fram kravet på en barnmorska per födande kvinna under det aktiva förlossningsarbetet. Vi har lyssnat på dem och lovar att genomföra det stegvis fram till 2018, sade Helene Öberg (MP).

Jourtelefon ska avlasta

De rödgröna lovar också:

  • Mer personal, både barnmorskor och undersköterskor.
  • Jourtelefon för gravida och kvinnor som nyligen fött barn.
  • Ny barnmorskeledd enhet på Huddinge sjukhus.
  • Betald specialistutbildning

Många frågetecken

Men några närmare besked om hur många fler barnmorskor, hur mycket mer resurser och när det kan bli en ny barnmorskeledd enhet – det ville de båda oppositionspartierna inte ge i dag. Inte heller kunde de säga något om hur betald specialistutbildning ska utformas eller hur många som ska utbildas.

– Vi behöver först göra en personalstrategisk plan för att veta hur många som behövs och sen blir det en förhandlingsfråga kring hur det ska utformas, sade Helene Hellmark Knutsson (S).

Vallöften från Folkpartiet

I förra veckan presenterade Folkpartiet i Stockholm sina förslag för en bättre förlossningsvård. De vill också ha en barnmorskeledd enhet, men föreslår att det blir på det nya BB som planeras på S:t Görans sjukhus. Fler barnmorskor och fler undersköterskor, lönesatsningar och bättre arbetsmiljö är andra vallöften från Folkpartiet.

Specialistutbildning med lön, enligt en modell som liknar ST-läkarnas utbildning, har Folkpartiet i Stockholm också föreslagit.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida