Barnmorskor oroas för flytt från abortvård

Bland landets barnmorskor finns en oro för vad som händer med abortpatienterna när pandemin tvingar personalen till andra avdelningar. – Abort är inget man kan skjuta framåt, säger barnmorskan och skyddsombudet Emma Jonsson.
Det var i en Facebookgrupp som barnmorskornas oro började sippra fram. Till exempel uttryckte en barnmorska på Karolinska i Huddinge sin oro för att hälften av barnmorskorna skulle flyttas från abortmottagningen till slutenvården på grund av covid-19:s tryck på sjukvården.
Emma Jonsson som är barnmorska och jobbar fackligt på Vårdförbundet Stockholm, tog med sig orosmolnen till samverkansmöte med regionen.
– Vi har fått indikationer på att man flyttar barnmorskor från abortmottagning till gynmottagning och gynavdelning, men även till rotation till pandemiavdelning. Det som framförallt oroar oss är vad som händer med abortvården. Det är inget man kan skjuta framåt. Det kommer storhelger här, säger hon.
Abort som vårdval
Region Stockholm har lagt ut abort på vårdval. Det finns sex vårdvalsmottagningar med uppdrag att utföra medicinska aborter och fyra mottagningar som utför kirurgiska aborter. De kan också utföras på sjukhus.
– Personerna som söker abort nu är i ett annat läge än andra år. De kanske är mer ensamma och behöver ett annat stöd. Särskilt när det är jul och nyår som är kritiska perioder ändå. Skjuter man fram det en vecka eller två kan det påverka om det blir en medicinsk abort eller ett tvåstegs avbrytande som är mer påfrestande för patienten, säger Emma Jonsson.

Än så länge kommer inga signaler från sjukhusen eller vårdvalsmottagningarna om att det ska finnas tillgänglighetsproblem, enligt Lena Hanberg som är avdelningschef för hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm. Patienten ska alltid erbjudas en tid för besök och ultraljudsundersökning inom en vecka från kontakt, och en tid för abort inom två veckor från första kontakt.
– Abortvård prioriteras alltid eftersom det är vård som inte kan anstå. Samordningen bidrar till en ökad tillgänglighet och en minskad risk för sena aborter. Tack vare gemensam bokning kan vi få en överblick och fördela patienter över regionen, säger Lena Hanberg.
På andra sidan av myntet finns barnmorskornas arbetsmiljö. Självklart påverkas den när det är färre personer på lika mycket jobb, säger Vårdförbundets Emma Jonsson. Det gäller oavsett vilken avdelning barnmorskorna flyttas från.
– Det är viktigt att göra rätt risk- och konsekvensanalyser. Vad har personen för förutsättningar? Om man jobbar på en avdelning mån-fre, kan man plötsligt jobba kvällar och helger? Fungerar det med till exempel barnomsorg och hälsotillstånd? säger Emma Jonsson.
Grupper ställs mot varandra
Även i våras fick barnmorskor rycka in i intensivvården.
– Barnmorskor med kompetens på andra avdelningar har gått med på förflyttning mer eller mindre frivilligt. Det finns de som absolut vill ställa upp, som tänker att det behövs för samhällets skull. Det finns också de som tycker att det här är jag inte utbildad i. Men vad jag vet är det ännu ingen barnmorska i Stockholm som bett oss driva ett förflyttningsärende, säger Emma Jonsson.
En del förflyttade barnmorskor har ersatts av läkare, vilket Emma Jonsson tycker visar på att ledningen har tänkt till. Frågan är om de kunnat låta barnmorskorna stanna kvar och flytta läkarna istället. Vilka flyttar man vart? Vilken kompetens behövs och var behövs den? Samtidigt påverkas även covid-avdelningarna av att inte ha nog med personal.
– Man ställer ju grupper mot varandra. Både personal- och patientgrupper, säger Emma Jonsson, och fortsätter:
– Vi får följa och se att det inte händer något. Vi har markerat att vi har koll på frågan. Jag tror att arbetsgivaren också ser på saken med allvar. De vill inte heller ha förlängda väntetider, säger Emma Jonsson.