Var är barnmorskorna?

Barnmorskor är nyckeln till minskad mödra- och barnadödlighet i världen. Men Läkare utan gränser i Sverige har svårt att rekrytera barnmorskor. Därför erbjöds läkaren Hanne Wenkeler barnmorsketjänsten i ett projekt i Östra Kongo-Kinshasa.

Det ganska nystartade projektet i Kimbi-Lulenge-området i Södra Kivu-provinsen går ut på att stötta regionsjukhuset Lulimba hospital och tre hälsocentraler. Från maj till augusti förra året arbetade Hanne Wenkeler på barnmorsketjänsten i projektet. Hon blev tillfrågad för att hon specialistutbildar sig till förlossnings­läkare och gynekolog och talar franska. De flesta som arbetar med reproduktiv hälsa på sjukhuset är sjuksköterskor med kortare barnmorskeutbildning plus några barnmorskeassistenter.?

— Alla behöver mycket träning i specialämnen och i att hantera akuta situationer. Till exempel vid en stor blödning har man inte mycket tid på sig. En av mina roligaste uppgifter var att undervisa. De var alltid väldigt intresserade och ställde många frågor. Bara den kunskapen man lyckas överföra till någon annan stannar då man själv åker hem.?

Kvinnors hälsa är ett mått på hela befolkningens välmående. Barnmorskor gör stor skillnad bara genom att tillhandahålla säkra och rena förlossningar, förebygga komplikationer eller ta hand om de som uppstår, till exempel utdragna förlossningsförlopp. ??

Ibland går det inte bra, några barn dog under den tid Hanne Wenkeler var på sjukhuset, men till hennes lättnad ingen mamma. En kvinna med en väldigt stor mage kom in med värkarbete. Tvillingar, antog man på förlossningen.?

— Vi gjorde ett snitt. Det var otroligt mycket fostervatten och barnet hade ingen hjärna. Sådant hände här i Sverige också förr. Det kändes väldigt tråkigt att vi hade utsatt henne för ett snitt. Jag har pratat med många om det efteråt och tänker fortfarande väldigt mycket på det. Vi hade kunnat ställa den rätta diagnosen och undvika operation om vi bara hade haft ultraljud.

Hanne Wenkeler hade ansvar för allt som har med reproduktiv hälsa att göra i projektet: att skapa struktur och rutiner, hands on-jobb med barnmorskorna på förlossningen och mödravården. I samarbete med hivteamet startade hon ett program för hivposi-tiva gravida för att minska risken att sjukdomen överförs till barnet.?

Vissa problem är rätt enkla att lösa, som att etablera en preventivmedelsrådgivning och dela ut gratis preventivmedel. De flesta kvinnor i regionen har inte haft tillgång till, eller kunskap om, preventivmedel. Andra problem tar längre tid. Kvinnorna, men även många män och barn, är mycket utsatta för sexuellt våld. I den pågående konflikten har massvåldtäkter använts som vapen i en aldrig tidigare skådad omfattning just i detta område, men på sjukhuset söker än så länge bara enstaka våldtäktsoffer vård. ?

— Där krävs en långsiktig planering för att få till ett okomplicerat och bra omhändertagande och för löpande information till befolkningen.?

Projektet är tänkt att pågå i flera år. I området bor det 160 000 människor. Innan Läkare utan gränser startade sitt projekt, då sjukhuset och hälsocentralerna enbart drevs av den kongolesiska staten, fanns det väldigt lite resurser och läkemedel, vården var inte gratis och personalen fick sällan sin lön.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida