Ministern kräver att landstingen gör mer för förlossningsvården

Nu måste landstingen anstränga sig maximalt för att förlossningsvården och eftervården ska bli bättre. Det menar vikarierande sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S) som vill att de fackliga organisationerna ska bjudas in i arbetet.
Samma vecka som Annika Strandhäll (S) hoppat in som tillförordnad sjukvårdsminister för sjukskrivne Gabriel Wikström ger hon sig in i debatten kring förlossningsvården. Hon menar att det är oacceptabelt att många föräldrar känner oro för att inte få den vård de behöver i samband med att de ska föda barn.
I en debattartikel på SVT Opinion poängterar Strandhäll att personalens villkor är en av de största utmaningarna. De tuffa arbetsvillkoren inom förlossningsvården gör att många slutar. Det är svårt att behålla och rekrytera personal och behovet av kontinuerlig vidareutbildning är viktigt, skriver hon.
Skapa bättre arbetsvillkor
Staten har skjutit till extra medel till förlossningsvården och utökat platserna på barnmorskeutbildningen. Nu vill Annika Strandhäll att landstingen också ska anstränga sig maximalt och ta hjälp av de facklig organisationerna för att skapa bättre arbetsvillkor för personalen.
”Det måste finnas vettiga förutsättningar för personalen att göra sitt jobb och där har landstingen som arbetsgivare på flera håll ett viktigt arbete framför sig. Precis som regeringen gör sin del behöver landstingen göra sin” skriver hon i debattartikeln tillsammans med statssekreteraren Agneta Karlsson.
Regeringen har sedan tidigare gett Socialstyrelsen ett brett uppdrag kring förlossningsvård och kvinnors hälsa. Som Vårdfokus tidigare skrivit om kom en rapport från Socialstyrelsen i slutet på april som visade flera brister i vården. Där framkom bland annat att det finns ett glapp mellan primärvård och landstingsvård och att många kvinnor kände sig otrygga inför förlossningen.