Blodprov kan hitta idrottare med risk för plötslig hjärtdöd
Biomedicinska analytikern Johan Wedin forskar om sambandet med hjärtmarkören troponin T.
Att unga, till synes friska idrottare plötsligen dör till följd av hjärtsjukdom är sällsynt, men drabbar ändå 5-10 personer årligen. Idrottsföreningar rekommenderas i dag att låta alla sin unga elitidrottare genomgå en hjärtscreening för att utreda riskerna. Men det är en krånglig och kostsam procedur.
En av fyra hade förhöjda nivåer
Ett enkelt blodprov för att ringa in vilka personer som ligger i riskzonen skulle göra att betydligt färre behövde utredas. Vid Mittuniversitetet har ett forskningsprojekt startat där man tittar på om troponin T i blodet är en markör för ökad risk att drabbas av plötslig hjärtdöd.
Det hela började när Johan Wedin utbildade sig till biomedicinska analytiker. I sitt examensarbete testade han 23 elitidrottare som deltog i en träningsmatch i innebandy. Två timmar efter matchen hade sex av dem förhöjda nivåer av troponin T i blodet.
Markör för hjärtinfarkt
Troponin T är en markör framför allt för hjärtinfarkt, men även för flera andra tillstånd som sepsis, stroke, njursvikt med mera. Det finns också forskning som visar att fysisk aktivitet kan medföra troponinökning hos i övrigt friska personer. Det unika med forskningen vid Mittuniversitetet är att de har testat samma grupp flera gånger.
– Vi har fortsatt att följa den här testgruppen och det är samma individer som har förhöjda värden varje gång vi testat dem. Det är alltså inte slumpen som styr, säger Johan Wedin.
Ultraljud och arbets-ekg
Varför just de personerna får förhöjda värden och vad det står för vet man ännu inte, men ytterligare utredningar med ultraljud och arbets-ekg ska förhoppningsvis ge svar på frågan om det kan kopplas till en ökad risk för hjärtsjukdom.
I så fall skulle idrottsrörelsen kunna minimera risken för plötslig hjärtdöd bland unga elitidrottare med hjälp av ett enkelt blodprov.