”De där unga verkar ha så roligt”

”De där unga verkar ha så roligt”
Jennifer Arnqvist i gruppdiskussioner med andra studenter på IFBLS kongress i Taiwan. Foto: Helena Mirsch

På IFBLS studentforum pratas och skrattas det högt. Här knyts internationella kontakter och vänskapsband.

”So, in Sweden you speak…swedish?” Alla skrattar när Paul från Taiwan frågar och försöker förstå vad det är för märkligt språk som den svenska studenten Jennifer Arnqvist pratar.

På studentforumet förs det livliga diskussioner om det mesta som rör biomedicinska analytikers utbildning och yrke. Jennifer studerar i Umeå och har fått ett stipendium från Vårdförbundet för att åka på IFBLS kongress i Taiwan. Det här är andra dagen och tidsomställningen och alla nya intryck gör att hon är lite trött.

Jämför utbildningarna

– Men det är så väldigt roligt och intressant hela tiden och jag får veta så mycket om hur det är att plugga och arbeta som biomedicinsk analytiker i andra länder.

Som att utbildningen i Taiwan och Japan är fyra år, varav de tre första åren är helt och hållet teoretiska.

– Vi tycker att vår utbildning är svår, men deras verkar vara jättetuff. Dessutom måste de göra ett avslutande examinationstest där de ska ha ”perfect score” – det vill säga i princip alla rätt. Provet får man bara göra en gång per år så det vill de verkligen inte misslyckas med, berättar Jennifer.

Mer praktik

De nordiska länderna verkar ha en mer likartad utbildning, tycker hon, men imponeras över upplägget i Danmark med mer praktik.

– Att få göra mer praktik redan tidigt i utbildningen vore verkligen värdefullt, då skulle man heller inte bli lika studietrött.

Foto: Helena MirschAnna Karin Ulander och Jennifer Arnqvist

Tillsammans med Vårdförbundets studenthandläggare Anna Karin Ulander berättar Jennifer om kongressen på Vårdförbundets studentblogg. De filmar också intervjuer med studenter från andra länder.

Lätt att få vänner

– Det är lätt att få vänner här, alla är jättetrevliga, tycker Jennifer och fyller på med mer kaffe för att orka hålla sig vaken.

Sen är det dags att fortsätta gruppdiskussionerna för att kunna presentera förslagen från studentforumet på kongressens sista dag. Ljudvolymen stiger snabbt i rummet och de glada skratten hörs ut i korridoren där deltagare från ett av de många vetenskapliga seminarierna går förbi.

”Det är nästan så att man hellre skulle vilja vara med studenterna, de verkar ha väldigt kul”, säger en av de äldre kongressdeltagarna lite avundsjukt.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida