”I längden kan vi inte hantera den här mängden prover”
Varje vecka tas nu hundratusentals covidprover som analyseras och hanteras på labben runt om i Sverige. Det rekordhöga antalet tester har lett till längre svarstider och brist på provtagningskit.
Det är ett massivt tryck på sektionen för virusdiagnostik vid molekylär mikrobiologi på Sahlgrenska i Göteborg. Biomedicinska analytikern Marie Karlsson berättar att de ligger dagar efter i hanteringen av prover.
− Det blir stor press redan när man kommer till jobbet och i korridoren ser alla vagnar med provrör som väntar. Det är svårt att hålla distans till att vi faktiskt inte hinner med. Det sliter eftersom man vet att det är en person bakom varje prov, säger Marie Karlsson.
De hanterar framför allt prover från patienter och personal på sjukhusen. Den stora mängden prover från allmänheten tas om hand av externa analyslabb.
Vårdcentralerna i Västra götalandsregionen skickar sina prover till Eurofins, ett internationellt företag med laboratorier över hela världen. De privata vårdcentralerna anlitar Unilabs. Under vecka 52 genomfördes 56 000 PCR-provtagningar i Västra götalandsregionen. Under vecka 1 togs 62 000 prover bara under veckans tre första dagar. Svarstiden som normalt är 48 timmar är nu flera dagar.
Prover flygs till Tyskland
För att korta svarstiderna flygs nu varje natt 5 000 prover till Eurofins laboratorium i Tyskland för att avlasta företagets svenska labb i Uppsala.
− Vi gör allt som står i vår makt och hoppas vara nere i normala svarstider igen i slutet av veckan, säger provtagningsansvarige Per Sikora till regionens tidning VGRfokus.
Det har också blivit brist på provtagningskit och mer personal måste rekryteras för att få ihop fler skift till packningen.
− Ökningen har gått snabbare än någon kunnat ana. Vi har på kort tid fått tre-fyra gånger fler provtagningar än tidigare. Dessutom är provtagningsapparaten lika hårt drabbad av sjukdomar som influensa och covid som resten av sjukvården, säger Per Sikora till VGRfokus.
Många sjuka
Sjukdom och även stressrelaterad utmattning ställer till det även på Sahlgrenska, berättar Marie Karlsson.
− Vi är 53 personer på hela enheten för molekylär mikrobiologi, i dagsläget arbetar 43 av oss coronarelaterat på något vis. Just nu är sju av dem sjuka. Vi har också fem som drabbats av stressrelaterad utmattning under pandemin.
Marie Karlsson är själv en av dem som Vårdfokus berättat tidigare.
Nu arbetar hon 95 procent sedan ett år tillbaka, men med andra arbetsuppgifter.
− Det har gått förvånansvärt bra och jag är glad över att jag kunde få anpassade arbetsuppgifter som gör att jag inte har det lika stressigt eftersom jag inte arbetar med akuta coronaprover, säger hon.
Men hon ser hur kollegorna sliter och oroar sig för hur de ska orka i längden.
− Vi kan bara hoppas att antalet prover minskar framöver och att den här pandemin någon gång får ett slut. I längden kan vi inte hantera den här mängden.
Har nått maxtaket
Under december analyserades kring 300 000 – 400 000 PCR-test varje vecka i Sverige. Än finns ingen statistik för första veckan i januari, men siffrorna från Västra Götaland pekar mot att det har ökat ännu mer.
Folkhälsomyndigheten har upphandlat samarbete med fyra företag som ska hjälpa regionerna med analys av covidtester. Kapaciteten hos dem ligger på vardera ungefär 50 000 prover i veckan. Ett av dem är Abc labs, som i fredags larmade om att de nått taket för vad de klarar av. Förra veckan levererade de nästan dubbelt så många provsvar som de förväntas göra enligt avtalet. Abc labs tar emot tester från 13 av Sveriges 21 regioner, skriver Dagens Nyheter.
Det har fått till följd att Region Jönköping, som är en av regionerna som anlitar Abc labs, i fredags gick ut med rekommendationen att de som bara har lindriga symtom ska avvakta med att testa sig.
− Det här ska ses som en tillfällig rekommendation så länge vi har en begränsad provtagningskapacitet och det viktigaste är fortfarande att du som har symptom stannar hemma, säger biträdande smittskyddsläkare David Edenvik, i ett pressmeddelande från regionen.
Personer som arbetar inom vård och omsorg är fortfarande prioriterade för provtagning både vid lindriga symtom och i samband med smittspårning.
Överenskommelse om testning
- Staten och SKR, Sveriges regioner och kommuner gjorde i december en överenskommelse om fortsatt storskalig testning och smittspårning av covid-19.
- Staten ersätter regionerna med ett schablonbelopp om 1 100 kronor per PCR-test och 300 kronor per antigentest (även kallat snabbtest).
- Regionerna åtar sig att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer vad avser testning för covid-19. Sedan den 22 november rekommenderas testning för covid-19 av alla som är 6 år och äldre som får symtom som kan vara covid-19.
- Folkhälsomyndigheten har i uppdrag att bidra till att det finns test- och analyskapacitet tillgänglig under 2022, som komplement till regionernas egen kapacitet.