Labben i Norrbotten tvingas ta hjälp av pensionärer

Brist på biomedicinska analytiker tär på personalen.

– Pensionärer som går in på vikariat hjälper oss att på kort sikt hålla igång verksamheten. Men det är en ohållbar situation i längden, säger Eva Sidén som är biomedicinsk analytiker och enhetschef för laboratoriemedicin i Kiruna och Gällivare.

Norrbottens läns landsting har i flera år haft problem med att rekrytera tillräckligt med biomedicinska analytiker, vilket har blivit ett allt större problem i takt med att fler börjar närma sig pensionsåldern.

I Kiruna och Gällivare ställer två till tre pensionerade biomedicinska analytiker upp och täcker på olika vikariat. Likadant är det på Sunderby sjukhus och på andra medicinska laboratorier runt om i Norrbotten där det inte finns tillräckligt med biomedicinska analytiker.

Fått anpassa verksamheten

– Vi har försökt att anpassa verksamheten efter den låga bemanningen. Vi har sett över arbetstiderna, analyssortimentet och transporterna i länet för att få till en dräglig arbetsmiljö för de få som är kvar. De får ju jobba mer när de är färre och det är viktigt att se till så att de orkar, säger Eva Sidén.

Hittills har rekryteringsförsöken inte varit speciellt framgångsrika. Alldeles nyligen har man därför börjat annonsera efter biomedicinska analytiker från Finland.

Lite kan göra mycket

Exakt hur stort det faktiska behovet är har Eva Sidén svårt att svara på. I Kiruna och Gällivare är i dag tio tjänster tillsatta av biomedicinska analytiker. Så med bara några få till skulle man kunna göra betydligt mer än i dag.

– Vi skulle kunna utöka mycket på blodgivarsidan. Nu ligger vi på en miniminivå som innebär att vi nätt och jämt klarar av att tappa de blodgivare vi har och för att få in det blod som vi behöver.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida