Nu trivs vibriobakterierna i vattnet

Havsbakterierna som kan orsaka badsårsfeber frodas i värmen. Ovanligt många fall har rapporterats in den här sommaren. Att bada i havet är inte lämpligt om man har öppna sår, enligt Folkhälsomyndigheten.
Vibrioinfektion är en anmälningspliktig sjukdom och normalt anmäls ett 40-tal fall under ett helt år. 2014, som också var en varm sommar, rapporterades 77 fall – det är fler än någon sommar tidigare. I år kan det mycket väl bli ännu fler. Fram till den 1 augusti hade 52 fall anmälts till Folkhälsomyndigheten.
– Ju varmare det är desto mer ökar risken. Nu är det rekordvarmt i vattnet och bakterierna trivs. När det är varmt i vattnet är det också fler som badar så risken för att bli exponerad är större, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till SVT Nyheter.
Kan orsaka sepsis
Vibriobakterier är vanliga i bräckt vatten, men finns ibland även i sötvatten.
Om man råkar svälja vatten med bakterierna och de orsakar en infektion i tarmarna kan man få diarré. Man kan också få en öroninfektion om man får in vatten i örat. Men allvarligast är om bakterierna får fäste i ett öppet sår eftersom det kan orsaka sepsis, blodförgiftning. Symtomen vid badsårsfeber kan vara ett infekterat och smärtsamt sår, feber och allmänpåverkan.
Det är ingen risk att smittas om man bara har små skrapsår, sönderrivna myggbett, skavsår eller liknande. Men om man har ett lite större öppet sår bör man undvika att bada i havsvatten. Det gäller särskilt personer med nedsatt immunförsvar.
Diagnos ställs genom bakterieodling och sjukdomen är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen.