Covid-19

Tusentals vårdanställda utan symtom testas

Tusentals vårdanställda utan symtom testas
A23 Lab, ett kliniskt laboratorium vid Biomedicinskt centrum på Uppsala universitet är officiell partner till Folkhälsomyndigheten för provtagning för covid-19. João Encarnação och Carolina Persson tränar på arbetet i den första av labbets stationer där de nya proverna ska tas emot. Foto: Beatrice Lundborg/DN/TT.

Tiotusentals personer utan symtom ska testas i en stor studie om coronavirusets spridning bland sjukvårdspersonal i Stockholm. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att kapaciteten att utföra analyser behöver öka kraftigt.

Det är Karolinska universitetssjukhuset som driver studien där mellan 10 000 och 40 000 personer ska ingå. Personal och patienter på alla sjukhus i Region Stockholm och på äldreboenden erbjuds att delta. I motsats till hur provtagningen hittills i regel har fungerat så riktar sig den här testningen enbart till personer som inte visar några symtom på covid-19 vid provtagningstillfället.

– Alla som är på jobbet kan bli tillfrågade om att delta. Hittills har alla som vi har kontaktat vid de andra sjukhusen i länet och de som servar äldreboenden varit positiva och entusiastiska till att delta, säger Joakim Dillner, en av initiativtagarna till studien och professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.

Pågår i två veckor

Genom att få en bild över hur många utan symtom som bär på viruset ska studien öka kunskapen om hur det sprids inom vården och hur vården ska hantera risken för liknande utbrott i framtiden.

– Vi har i dag väldigt lite data på hur många som kan vara smittsamma och hur många som har haft viruset, säger Joakim Dillner.

Provtagningarna har börjat och väntas pågå i två veckor. Testresultaten analyseras löpande.

– Vi kommer att få väldigt värdefull kunskap om det är så att vi har personal på plats som är positiv och smittsam eller om patienterna har fått smitta på sjukhuset. Vi kommer att kunna lära oss mycket, säger Joakim Dillner.

Ökad kapacitet behövs

På måndagen började Region Skåne med en egenutvecklad ny metod att testa vårdpersonal som har symtom för att de som inte är covid 19-smittade ska kunna komma tillbaka snabbare i tjänst. På grund av en brist på provtagningspinnar inleds testningen i Helsingborg. I slutet av april väntas två större leveranser med pinnar och då ska tester också göras på akutsjukhusen i Malmö, Lund, Kristianstad och Ystad, uppger Region Skåne.

I takt med att allt fler beställningar på provtagning görs måste också kapaciteten för att analysera coronatester utökas kraftigt.

Folkhälsomyndigheten har precis tagit fram en nationell strategi för utökad covid 19-provtagning. Just nu klarar Sverige cirka 50 000 prover i veckan, vilket täcker behovet av att testa patienter i vården. Men målet är att också kunna omfatta sjukvårds- och omsorgspersonal och även andra personer med samhällsviktiga funktioner. För att uppnå det måste den nationella förmågan komma upp på cirka 150 000 analyser i veckan, uppger Folkhälsomyndigheten. Då krävs att nya aktörer kommer in och bidrar.

Ställer om från cancertester

Ett exempel på nya aktörer i det här avseendet är A23 Lab som huserar i lokaler vid biomedicinskt centrum i Uppsala. De har i samarbete med Folkhälsomyndigheten precis ställt om sin verksamhet till att analysera coronaprover.

– Vi har ganska stora leveranser in den här veckan och kommer att successivt öka tempot på ett kontrollerat sätt, vi har mycket säkerhetsarrangemang så här i början, säger Karl Andersson, vd för A23 Lab.

Normalt sysslar labbet med att analysera prover för prostatacancer genom Stockholm 3-metoden. Det fortsätter man med men i mindre skala samtidigt som metoden nu används till coronatestning istället.

Upp till 10 000 prover per dag

– Stockholm 3 är ett multiparametriskt test. Den tekniken som används för att mäta förändringar på genomet som ökar risken för prostatacancer råkar vara snarlik den som används för covidtestning. På så sätt hade vi nästan alla tekniska element som krävs för att göra covidtester på plats redan. Det som saknades var säkerhetslabbet, för det är en annan säkerhetsklass för covidprov. Som tur var fanns det en ledig korridor intill oss som vi kunde bygga om för det ändamålet, säger Karl Andersson.

När laboratoriet har fått upp farten räknar man med att kunna ta emot mellan 3 000 och 10 000 prover per dag. En del av proverna kommer från svabbning i en form som är potentiellt farlig och hanteras i säkerhetslabb med omständliga procedurer medan annat material för analys kommer in delvis redan processat. I de senare fallen är det inte längre farligt att hantera och går snabbare att analysera.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida