”Enhetschefen förväntas åstadkomma underverk”
Hallå där, Karin Skarin, författare till boken "Överlevnadsguide för enhetschefer" där läsaren får följa fiktiva enhetschefen Edit under ett år på Vackerberga äldreboende och reflektera över utmaningarna som uppstår.
Beskriv Edit och hennes situation!
– Hon är en slitvarg, som jobbar på i full fart. Edit är i en sits där hon inte kan delegera med tydlighet, hon kan vädja, men har inget mandat att till exempel anställa någon som tar hand om administration. Personalomsättningen på chefer är hög och en chef är ändå en nyckelspelare som det är bra att få behålla en tid. Men det klarar inte kommunerna i dag.
Så hur ska man göra som chef i verkligheten?
– Rådet brukar vara att hålla saker i från sig – tja, hade man tillverkat flingpaket i industrin kanske man hade klarat det. Men det är inte bara att skaka av sig när det gäller ansvar för människors liv. Uppdraget är för stort och i den mån man kan göra något åt det får man välja sina strider.
Missa inga nyheter! Prenumerera på Vårdfokus nyhetsbrev
Vem riktar sig boken till? Erfarna eller nya chefer?
– Båda. Erfarna chefer förtjänar att få sin situation beskriven. Det här är en roll som förväntas åstadkomma underverk. För nya chefer är budskapet att så här ser det ut – jag tycker att det inte är fel att veta vad man ge sig in i. Men boken är också ett stort skick till ledningen, politiker och högre chefer i kommunerna. En debattbok, om man så vill.
Edit är sjuksköterska i grunden, men det är hon inte så öppen med. Varför?
– Hon upptäckte att hon hade ledaregenskaper och ville ägna sig åt det. Och hon jobbar ju nära sjuksköterskan på äldreboendet, så det är en strategi för att inte klampa in på området.
Sjuksköterskan är en av de få som faktiskt rycker in och avlastar henne?
– Ja, det är egentligen den enda ställföreträdare som chefer som Edit har – på just det medicinska området. Den typen av funktion finns inte inom något av Edits andra ansvarsområden.