Kvalitetsmässan. Länspolismästaren bjöd på tips till vårdens ledare

Till Kvalitetsmässans första dag bjöd Vårdförbundet in Stockholms länspolismästare Carin Götblad. I sin egenskap av chef hade hon en hel del att säga till alla dem som är med och leder inom vården.

15 november 2011

I dag inleddes den tre dagar långa Kvalitetsmässan i Göteborg. På årets mässa presenterar Vårdförbundet en ny arena för chefer inom vården som de döpt till Vårdkvalitén. Förbundet vill betona att den främsta uppgiften för vårdens ledare är att se till att patienten alltid möter en vård som präglas av kunskap och kvalitet.

Äldrevårdens kvalitet är satt under lupp i dessa dagar och ordföranden Sineva Ribeiro inledde det första seminariet med att understryka kunskapens och teamets vikt för att vården ska hålla god kvalitet.

Satsar på mogna chefer

En av de första talarna på förbundet nya arena var annars Stockholms länspolismästare Carin Götblad som pratade om kvalitet i ledarskapet. Hon konstaterade att hon inte är intresserad av ledarskapsteorier och inte tror på schabloner.

– Chefer kan vara nästan hur som helst, huvudsaken är att deras engagemang är hundraprocentigt. Jag satsar på personlig mognad när jag rekryterar. Därför anställer jag chefer som är 45 år och äldre, sa hon.

Carin Götblad berättade om hur hon gör för att få med sig medarbetare i förändring. Hon arbetar hellre nerifrån och upp, än uppifrån och ner och lägger knappt någon energi alls på förändringsmotståndare.

– Som ny chef la jag ner mycket energi på att få med mig dem som kastade grus i maskineriet. I dag struntar jag i dem. Det har visat sig att de så småningom dör svältdöden. I stället riktar jag min uppmärksamhet mot dem som är villiga att kompromissa och som plikttroget jobbar på. Det är de som orkar vara uthålliga som skapar förändringar, sa hon.

Skrämmer medarbetarna

Bästa sättet att kunna driva igenom förändringar anser hon är att ta tillvara medarbetares förslag till förbättring. Det är bland dem det berör som de bästa lösningarna finns. Och lyckas hon inte att få med sig anställda i samverkansgrupper genom att locka dem, så skrämmer hon dem till medverkan.

– Att skrämmas är en underskattad metod i svenskt ledarskap, sa Carin Götblad samtidigt som hon berättade om den gången hon gick ut på intranätet och berättade om de fyra som hade anmält sitt intresse för att vara med i en samverkansgrupp, och om vilket stort inflytande de skulle få. Ett par dagar senare hade ytterligare 50 medarbetare anmält sitt intresse.

Det finns dock ett måste med att kräva medarbetarnas engagemang och delaktighet i förändringsprocesser: De måste genomföras. Allt för många väljer att stå utanför därför att de har erfarenheter av att vara med och driva projekt som det sedan inte har blivit något av, konstaterade hon.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida