Skyddsutrustning

Hon uppfann nytt coronaskydd

Hon uppfann nytt coronaskydd
Fariba Esfandiari med den sista prototypen av det flyttbara coronaskyddet. Nu ska ett externt bolag tillverka fler skärmar. Foto: Alexander Donka

Röntgensjuksköterskan Fariba Esfandiari tröttnade på att krånglande munskydd och visir störde arbetet. Hon hittade på ett flyttbart skyddsglas som inte bara lyfter patientmötet utan även gör nytta för ekonomin och naturen.

Det var i våras som röntgensjuksköterskan Fariba Esfandiari började fundera över hur man bäst skyddar sig från coronaviruset. Hon jobbar på nuklearmedicin vid Danderyds sjukhus, som under hela våren har tagit emot både konstaterat smittade och friska patienter. På avdelningen görs dessutom många scintigrafier för att undersöka om det finns proppar i lungorna, vilket dels kan orsakas av coronaviruset, dels ger liknande symtom som vid covid-19.

Missa inte det senaste från Vårdfokus! Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Kreativ lösning på problemet

— Där stod vi utan skyddsutrustning vissa dagar, andra dagar med andningsskydd och visir som i kombination med våra högljudda maskiner gjorde att personal och patienter inte hörde varandra. Dessutom kunde det bli imma på visiren som gjorde det svårt att sätta nål. Vi visste inte om patienterna var friska, samtidigt som vi inte ville riskera att smitta dem med tanke på deras försvagade tillstånd. Det enda vi kunde göra var att avboka en massa patienter, eller ta tag i problemet, säger Fariba Esfandiari.

Hon har tidigare utvecklat ett armband som bär en dosimeter, för att mäta hur mycket strålning röntgenpersonal utsätts för. Uppfinningar, design och kreativitet har alltid funnits som ett intresse. Innan hon utbildade sig till röntgensjuksköterska fanns det långt gångna planer på att bli arkitekt.

Så enkel som möjligt

I samband med de problem som uppstod under pandemin fick Fariba  Esfandiari en idé: en genomskinlig skärm, som ett stort mobilt visir. Hon började skissa på en modell och skrev ner nödvändiga egenskaper. Framför allt skulle den snabbt och enkelt kunna flyttas, höjas och sänkas till en lämplig position i förhållande till patienten.

— Vi har så mycket hjälpmedel på avdelningarna som ligger på hyllorna och samlar damm. De är klumpiga och svåra att använda och skapar bara nya problem. Jag ville att det skulle vara enkelt, säger Fariba Esfandiari.

När hon hade kommit tillräckligt långt i tankeprocessen kontaktade hon sjukhusets innovationsavdelning. Efter flera omarbetningar, där Fariba Esfandiari ständigt velat se bättre lösningar, har nu en slutgiltig prototyp tagits fram. Sjukhuset har slutit ett avtal med en extern entreprenör som ska försöka lansera skärmen på marknaden. Eventuella vinster från försäljning går tillbaka till region Stockholm.

Bra för plånbok och miljö

Fariba Esfandiari tror att hennes uppfinning kommer användas inom många delar av vården, inte bara på röntgenavdelningar. Coronapandemin har lett till en ökad medvetenhet om att både personal och patienter måste skyddas bättre från virus och bakterier framöver. 

— Skärmen går att använda i alla former av patientmöten utan att hindra arbetet, exempelvis sätta nål och ta prover. Dessutom ser och hör vårdpersonal och patienter varandra bättre, säger Fariba Esfandiari.

Hon tror även att skärmen kan leda till att vården sparar pengar och samtidigt göra nytta för miljön, eftersom det dagligen slängs en stor mängd skyddsutrustning.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida