ISRRT. Rev murar och fick snabbare röntgen

ISRRT. Rev murar och fick snabbare röntgen
Kristian Blessing föreläser på röntgenkongressen i Helsingfors om ett nytt sätt att arbeta som kortar väntetiderna. Foto: Åsa Erlandson

När röntgenavdelningen flyttade in på akuten sjönk väntetiderna drastiskt på danska Odense universitetssjukhus. I stället för att skjutsa runt patienten samlas allt på ett ställe.

Danmark tror sig vara det första landet i världen som provar ett helt nytt sätt att jobba på akutsjukhusen. Avdelningarna har rivits, nu jobbar alla tillsammans. När patienten kommer in finns röntgensjuksköterskor, läkare och sjuksköterskor med olika specialiteter på plats.

Sedan 2011 jobbar Odense universitetssjukhus på det här sättet och utvärderingen visar drastiskt minskade väntetider. Förr tog det till exempel 50 minuter från ett beslut om lungröntgen tills den var genomförd. Nu tar det en kvart.

– Vi blir mycket snabbare när vi arbetar tillsammans. Vi ser allt som sker och blir delaktiga på ett helt annat sätt. Tidigare var det kanske bara 100 meter mellan olika avdelningar men det räcker för att bygga barriärer, säger Kristian Blessing, ansvarig röntgensjuksköterska på akuten.

Alla planerade röntgenundersökningar görs på en egen avdelning, så de patienterna behöver inte sitta och vänta extra när akutpatienter strömmar till. 

Framgång med förhinder

I morgon föreläser Kristian Blessing på ISRRT i Helsingfors, världskongressen för röntgensjuksköterskor om hur de arbetar. Men allt har inte varit guld och gröna skogar, i början stötte arbetssättet på patrull. Alla inblandade yrkesgrupper var skeptiska.
– Jag har lagt mycket tid åt att lyssna på farhågor och förklara.  De var rädda för förändring efter att ha jobbat på samma sätt i decennier, säger Kristian Blessing.

Resultat kostar pengar

Inte minst röntgensjuksköterskorna själva var emot att flytta in på akuten och göra nya saker, som att hjälpa patienter på toaletten. Efter två år med det nya arbetssättet är de mer positiva, men Kristian Blessing menar ändå att det inte är helt okomplicerat att införa det danska systemet.

– Det kostar pengar. Om det inte kommer några patienter till akuten har röntgenpersonalen inget att göra. Därför måste man ta ett beslut. Kan man acceptera en viss överkapacitet , mot att röntgen går fortare? säger han.

I slutänden tror Kristian Blessing att sjukhuset ändå tjänar på modellen, eftersom snabbare röntgen ger tidigare diagnos, vilket gör att patienten kan gå hem tidigare. Detta är något som de nu ska försöka räkna på.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida