Studiebesök och lekterapi gör att färre barn sövs inför MR

Nästan alla barn som går på studiebesök vågar genomgå undersökning i magnetkamera utan att bli sövda – vilket många tidigare blev av gammal vana. Det visar ett nytt arbetssätt vid Drottning Silvias barnsjukhus.
Många barn behöver sövas inför magnetkameraundersökning, särskilt de allra yngsta. Bullret från maskinen kan vara skrämmande. En del undersökningar tar lång tid och har bildsekvenser som kräver att patienten är helt stilla i upp emot fem minuter.
Röntgensjuksköterskan Pär-Arne Svensson och hans kollegor på barnradiologin vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg hade läst om flera goda exempel där förberedelser hade minskat behovet av narkos. De bestämde sig för att prova själva.
Sedan 2017 bjuds barn till studiebesök tillsammans med lekterapi, ungefär två veckor innan den planerade undersökningen. De träffar först en lekterapeut som kan visa och förklara med modeller. Barnet får sedan prata med en röntgensjuksköterska som visar den riktiga kameran. De barn som vill får testa att sätta på sig hörselkåporna och åka in i kameran.
– Vid studiebesöket får vi en bra uppfattning om vilka patienter som kommer klara undersökningen utan narkos. Barnet blir mer tryggt och får möjlighet att träna hemma, exempelvis på att ligga stilla, säger Pär-Arne Svensson.
Patientens självkänsla stärks genom att klara av att genomföra undersökningen vaken.
Pär-Arne Svensson, röntgensjuksköterska
Många vinster
En uppföljande analys visar att 119 av 123 patienter åldrarna 4–17 år kunde undersökas vakna. Bilderna var av diagnostisk kvalitet i 93 procent av fallen. För 25 patienter valde man att gå vidare med vaken undersökning trots att studiebesöket pekade på att det kunde bli svårt. Av dessa genomfördes hela 87 procent med diagnostisk kvalitet.
– Om barnet är motiverat går det oftast bra. Studiebesöket tar 30 minuter, vilket kräver en del resurser. Men vinsterna är stora. Vi minskar trycket på narkosköerna. Barnet slipper att fasta, behöver ingen infart och behöver ingen sängplats. Dessutom finns det alltid en risk med att bli sövd. Patientens självkänsla stärks genom att klara av att genomföra undersökningen vaken, säger Pär-Arne Svensson.
Vill kalla fler
I dagsläget är det barnradiologin eller remittenten som föreslår vilka barn som ska komma på studiebesök.
– För att få en mer jämlik vård vore det bra om alla barn i en viss ålder, förslagsvis fem till åtta år gamla, erbjuds studiebesök inför sin MR-undersökning, säger Pär-Arne Svensson.