platsbrist

100 överbeläggningar på en dag

100 överbeläggningar på en dag
Nattsjuksköterskan Jenny Lindgren som arbetar på Mava vid NU-sjukvården fick sjukskriva sig efter helgens tuffa arbetspass med många överbeläggningar.

Trots stängda vårdplatser och sjuksköterskebrist fortsätter överbeläggningarna vid NU-sjukvården i Trollhättan och Uddevalla. Under måndagen steg antalet till 100, rapporterar Vårdförbundet.

8 januari 2016
Dela artikeln

För personalen vid NU-sjukvården i Trollhättan och Uddevalla inleddes det nya året med en rivstart. Efter en relativt lugn jul- och nyårshelg började patienterna strömma in. Under måndagsdygnet noterades 100 överbeläggningar på sjukhuset.

Fullt i korridoren

Värst drabbade är medicinkliniken och ortopeden. Jenny Lindgren arbetar som nattsjuksköterska på Mava, medicinsk akutvårdsavdelning.

– På min avdelning hade vi 12 patienter på korridorplats i söndags. När platserna med syrgasuttag tog slut fick patienterna använda syrgastuber. Det betyder att personalen hela tiden måste ha koll på att tuben inte blir tom, att det finns nya tuber på avdelningen och att syrgasen räcker för en eventuell akut transport till Iva, berättar hon.

Det stora antalet patienter i korridoren skapar stark stress hos personalen. Nödutgångar blockeras, akutvagnar blir otillgängliga och varken sjuksköterskorna eller undersköterskorna hinner hjälpa patienterna med den basala omvårdnaden. Patienterna har svårt att få någon ro då de ständigt flyttas runt, personalen jäktar förbi och ljuset hela tiden är tänt.

– Vi som är måna om att de ska känna sig trygga här, inte som på ett fältsjukhus som det liknar nu, säger Jenny Lindgren.

Stor frustration

Själv fick hon sjukskriva sig efter att ha gått av i söndags morse. Den onda ryggen gjorde sig påmind under de tuffa arbetspassen. Trots att situationen var så ansträngd upplevde hon att stämningen bland personalen var god. Alla gjorde verkligen sitt bästa.

Frustrationen kom efteråt, i omklädningsrummet och i facebookflöden på nätet. Många vittnar om hur ledsna och arga de är. De frågar sig hur ledning och politiker kan säga att läget är under kontroll och patientsäkert, fast personalen själv känner att de inte har koll.

”En nödlösning”

Chefsläkare Magnus Söderbergh på NU-sjukvården säger att han har full förståelse för personalens frustration. Överbeläggningar innebär alltid en ökad risk för vårdskada och en försämrad arbetsmiljö, men han bedömmer att de i nuläget inte kan beteckna vården som patientosäker.

Är det patientsäkert att ha patienter med syrgas på korridorplats?

– Svår fråga, det är klart att patienter i korridoren är inte optimalt och att det skapar en större osäkerhet.Korridorvård uppfattar jag inte som en värdig vårdmiljö utan en nödlösning.

Anna Aldeborg som är fackligt förtroendevald för Vårdförbundet vid NU-sjukvården beskriver hur tomma sängar på avdelningarna lätt fylls på. Men det handlar inte om lediga platser utan om stängda vårdplatser på grund av underbemanning. Och det kommer inte mer personal för att patienterna blir fler, säger hon.

Vårdförbundet kritiska

Hon beskriver situationen som extrem, samtidigt som den inte är ny. Vårdfokus skrev senast i början på december om att Vårdförbundet, tillsammans med tre andra fackförbund, gjort en anmälan till arbetsmiljöverket om den bristande arbetsmiljön med ständiga överbeläggningar och konstant underbemanning.

Den 21 januari väntas Arbetsmiljöverket komma på inspektion. Den anmälan gäller de fyra medicinavdelningarna, men nu funderar Vårdförbundet på om de måste utöka anmälan och innefatta även ortopeden och röntgen som också dras med stora bemanningssvårigheter.

– Bara på akutortopeden saknas sjuksköterskor på 40 arbetspass den närmaste fem-veckorsperioden och eftersom hyrstoppet gäller så blir det den ordinarie personalen som får täcka upp, säger Anna Aldeborg.

Hyrstoppet fick brytas

Sjukhusledningen fick i början av veckan göra avkall på det hyrstopp som gäller i Västra Götalandsregionen för att få in extra personal, framför allt sjuksköterskor som
det är brist på.

De har även hört sig för bland andra sjukhus i regionen för att få hjälp med platser, men ingen av de tillfrågade klinikerna kunde hjälpa till uppger Magnus Söderbergh. Just nu ser sjukhuset över sina platser inför helgen för att det förhoppningsvis inte ska bli lika pressat som den förra.

Samtidigt betonar han vikten av att arbeta långsiktigt eftersom NU-sjukvården
har haft problem med underbemanning  och platsbrist en längre tid. Ökad samverkan med kommunen och förebyggande insatser mot vårdskador är några exempel på vad sjukhuset ska arbeta med under året

Anna Aldeborg på Vårdförbundet befarar dock att platssituationen kan bli värre. Ännu har inga större olyckor skett trots att snön har kommit, inte heller vinterkräksjuka eller säsongens influensa har setts på akuten i några större mängder. Hur det bli den dagen vågar hon knappt tänka på.

NU-sjukvården

  • NU-sjukvården i Västra Götalandsregionen består av Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) i Trollhättan och Uddevalla sjukhus.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida