Bristande kontroll

Arbetade 16 år som sjuksköterska utan legitimation

Arbetade 16 år som sjuksköterska utan legitimation
Sjuksköterskan hade klarat sin examen som sjuksköterska, men inte begärt att få sin legitimation hos Socialstyrelsen. Arkivbild: Mostphotos

Ännu en gång har ett landsting missat att fråga efter legitimation vid en anställning. När frågan kom visade det sig att sjuksköterskan hade arbetat i 16 år utan legitimation.

När sjuksköterskan skulle anställas vid ett sjukhus i Västernorrland frågade arbetsgivaren efter examensbevis, men inte efter legitimationsbevis. Att hon saknade legitimation upptäcktes när hon fick en ny tjänst inom samma sjukhus och hennes nuvarande chef frågade efter legitimationsbeviset. Först då blev hon medveten om att hon borde ha skaffat legitimation för länge sedan.

Så fort sjuksköterskan fick veta att hon måste ha ett legitimationsbevis lämnade hon in en fullständig ansökan till Socialstyrelsen och fick också sin legitimation efter ungefär en månad. Men då hade hon arbetat i strid mot bestämmelserna i patientsäkerhetslagen sedan 2000, då hon tog sin examen som sjuksköterska.

Gör ingen polisanmälan

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ser allvarligt på det hela och kritiserar sjuksköterskan för brister i yrkesutövningen. Däremot görs ingen polisanmälan eftersom hon har handlat i god tro och skickat in sin ansökan så fort hon fick veta att hon bröt mot bestämmelserna i patientsäkerhetslagen.

Efter det som hänt har Socialstyrelsen informerat arbetsgivaren om att det enkelt går att göra en legitimationskontroll genom att kontakta registret över legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal, HOSP.

Under våren skrev Vårdfokus om att revisorerna i Västernorrland hade hittat sju fall där sjuksköterskor arbetat utan att ha giltig legitimation. De uteslöt heller inte att det fanns ännu fler. Även i Skåne och Blekinge har granskningar hittat ett 40-tal sjuksköterskor som arbetat utan legitimation.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida