Sundsvall

Bättre arbetsvillkor ska locka fler sjuksköterskor

Bättre arbetsvillkor ska locka fler sjuksköterskor
I dag hålls hälften av vårdplatserna stängda på grund av sjuksköterskebristen. Nu satsar ortopeden i Sundsvall på bättre arbetsvillkor för att locka fler sjuksköterskor. Arkivbild: Ted Fahn

Ortopedavdelningen vid Sundsvalls sjukhus har pratat ihop sig med anställda, studenter och personalavdelningen om vad som måste göras för att få och behålla personal. Resultatet är en satsning på mindre helgarbete och mer tid för utveckling och återhämtning.

Stängda vårdplatser. Inställda operationer. Långa väntetider. Dyra hyrsjuksköterskor. Många sjukskrivna. Mönstret börjar äntligen bli tydligt för landstinget Västernorrland, berättar Annika Kiel Olsson, vice ordförande för Vårdförbundet i Västernorrland.

I september är Vårdförbundet inbjudna av landstinget till en arbetsgrupp som ska ta fram lösningar på bemanningskrisen.

– Det känns som om man börjar vakna. Det är bara att hoppas att det inte är för sent, säger Annika Kiel Olsson.

Nytt projekt

En avdelning som ligger steget före är ortopeden på Sundsvalls sjukhus. Här har ledningen samlat personal, studenter och HR för att diskutera problemet med svårigheten att rekrytera och behålla personal.

– Just arbetsmiljön är nog det viktigaste, säger Johan Nilsson, länsverksamhetschef, till Sundsvalls tidning.

Resultatet är ett pilotprojekt med bättre villkor som förhoppningsvis ska locka tillbaka sjuksköterskor som lämnat avdelningen, som i dag till stor del går runt med hjälp av hyrpersonal.

Färre helger

Satsningen gäller från och med nu och hela nästa år och innehåller flera olika delar:

  • Ett nytt schema som innebär helgtjänstgöring var tredje helg istället för två helger av fem.
  • 13 procent av arbetstiden, eller en timme av åtta, avsätts för kompetensutveckling, utvecklingsarbete eller återhämtning.
  • Introduktionen utökas och nya sjuksköterskor på avdelningen kommer att få en mentor.

Rätt tänkt

Att just ortopedavdelningen tar det här initiativet tror Vårdförbundets Annika Kiel Olsson beror på att det är en tung avdelning med stängda vårdplatser som haft mycket stora bemanningsproblem och i flera år varit beroende av bemanningssjuksköterskor.

– Här har man förstått att man måste få till en stabil personalgrupp, man orkar mer om man känner sig trygg i det man gör.

Hon tycker att projektets fokus på bättre arbetsvillkor och återhämtning är bra.

– Det är ett steg i rätt riktning. Jag tror man kommer att få sökande på det här sättet, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida